dinsdag, 15. september 2009 - 15:39

Celstraf na bekladden moskee

Utrecht

De rechtbank in Utrecht heeft dinsdag een 36-jarige man uit Zeist veroordeeld wegens bekladding van een moskee in die plaats in oktober 2007 met onder meer hakenkruizen.

Daarnaast werd hij veroordeeld wegens het wederrechtelijk binnendringen van een woning, poging tot zware mishandeling, mishandeling en het beschadigen van diverse auto’s. De man kreeg voor alle feiten in totaal een gevangenisstraf van 18 maanden opgelegd, waarvan 9 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De man moet zich houden aan de aanwijzingen van de Reclassering. Als de Reclassering vindt dat de man naar een psychiatrisch centrum moet, moet hij daaraan meewerken.

De man werd vrijgesproken van brandstichting in de moskee en het teweegbrengen van een ontploffing in mei dit jaar. De man had deze feiten in eerste instantie erkend, maar trok zijn bekentenis nog dezelfde middag in. Aangezien er verder geen enkel bewijs voor betrokkenheid van de Zeistenaar was, werd hij vrijgesproken.

De rechtbank was van oordeel dat de man door de moskee te bekladden geen respect had getoond voor zijn medemens en voor grote onrust onder de Moslimgemeenschap en de maatschappij had gezorgd.

De man heeft psychiatrische problematiek. De psychiater die hem onderzocht vond dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van de gepleegde zaken. De rechtbank nam deze conclusie over en hield daar rekening mee bij het opleggen van de straf.
Provincie:
Tag(s):