dinsdag, 14. juli 2009 - 16:03

Celstraf voor bedreigen en mishandelen NS-controleurs

Lelystad

Een 37-jarige man is dinsdag door de rechtbank te Lelystad veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes weken wegens bedreiging van een NS-controleur en mishandeling van een andere controleur. Dit heeft de rechtbank dinsdag 14 juli bekendgemaakt.

Bedreiging en mishandeling NS-medewerkers
De man was in de trein betrapt op het reizen zonder geldig vervoersbewijs. Nadat de man en de controleurs waren uitgestapt op het station Almere Muziekwijk heeft de man één van de controleurs bedreigd met de woorden "ik ga je in het spoor duwen" en "ik ga je in het spoor gooien".

De man heeft die controleur tevens een duw gegeven, maar voor de rechtbank staat niet vast dat die duw ook onderdeel vormde van de bedreiging. De andere controleur is mishandeld doordat de man hem met kracht tegen de borst heeft geduwd.

Overweging rechtbank
De rechtbank vond dat de man zich ernstig had misdragen door personeel van de Nederlandse Spoorwegen tijdens hun werkzaamheden te bedreigen en te mishandelen en woog mee dat de man al eerder was veroordeeld voor geweld.

De officier van justitie had een gevangenisstraf van acht maanden geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De officier had de man echter ook verweten één van de controleurs, de controleur die werd bedreigd, zwaar te hebben willen mishandelen.

Voor dat feit is de man echter niet veroordeeld, omdat de rechtbank de dagvaarding op dat onderdeel te onduidelijk vindt. Het verwijt dat de man getracht zou hebben de controleur zwaar te mishandelen wordt volgens de rechtbank namelijk verder beschreven als een bedreiging en is ook op dezelfde wijze beschreven als de eveneens ten laste gelegde bedreiging.

Daarmee is op dat onderdeel van de dagvaarding - de poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel - onvoldoende duidelijk welk feit de man nu eigenlijk wordt verweten. De dagvaarding is daarom voor dat feit nietig verklaard.
Provincie:
Tag(s):