donderdag, 9. juli 2009 - 15:15

Celstraffen voor hasjtransporten met campers

Utrecht

De rechtbank in Utrecht heeft vier mannen en een vrouw, in leeftijd variërend van 34 tot 58 jaar, veroordeeld wegens betrokkenheid bij hasjtransporten tussen Marokko, Spanje en Nederland.

De rechtbanken legden gevangenisstraffen op die varieerden tussen de 15 maanden en vijf jaar. De straffen vielen hoger uit dan de eisen van de officier van justitie, twee weken geleden.

De veertigjarige hoofdverdachte uit Utrecht werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. De rechtbank achtte hem schuldig aan drie hasjtransporten, deelname aan een criminele organisatie en wederrechtelijke vrijheidsberoving, van een man een vrouw, waaronder een medeverdachte.

Volgens de rechtbank komt het beeld naar voren van een criminele organisatie die zich bezig hield met het organiseren van transporten van hasj vanuit Marokko naar Spanje en vanaf daar naar Nederland. Voor de organisatie van de transporten werden diverse werkzaamheden verricht door verschillende personen binnen de criminele organisatie. Vanuit Nederland werden campers naar Marokko gereden, waar ze speciaal werden geprepareerd en enige tijd bleven staan om door andere leden van de criminele organisatie volgeladen te worden met hasj. Vervolgens moesten geronselde chauffeurs met de volgeladen campers naar de veerboot van Marokko naar Spanje rijden en daar de overtocht maken. De douane werd door leden van de criminele organisatie omgekocht, zodat de campers met verdovende middelen ongehinderd het land konden verlaten. In Malaga werden de campers opgewacht en overgenomen door andere leden van de criminele organisatie. De verdovende middelen werden vervolgens naar Nederland gereden voor de verkoop in Nederland of voor verdere smokkel naar Engeland en/of Scandinavië.

Een 34-jarige man uit Bilthoven werd vrijgesproken van deelname aan de criminele organisatie. Wel achtte de rechtbank hem schuldig aan het plegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving. De rechtbank legde hem een gevangenisstraf van twee jaar op.

Een 34-jarige man uit De Bilt werd vrijgesproken. Hij werd verdacht van betrokkenheid bij de wederrechtelijke vrijheidsberoving, maar de rechtbank oordeelde dat hiervoor onvoldoende bewijs was.
Provincie:
Tag(s):