zondag, 9. augustus 2009 - 22:30

Chef-dirigent Politie Orkest Noord Nederland overleden

Assen

In zijn woonplaats Assen is zaterdagmiddag Wim Jongen, chef-dirigent van het Politie Orkest Noord Nederland (PONN) overleden. Jongen overleed aan de gevolgen van een hersentumor. Hij werd 63 jaar.

Wim Jongen trad in oktober 1996 aan als chef-dirigent van het toenmalig Regionaal Politie Muziekkorps Groningen (RPMG). Onder zijn leiding steeg het niveau van het politieorkest in sneltreinvaart en ontwikkelde het muziekkorps zich meer en meer als een bedrijfsorkest onder het motto ‘muziek voor de politie, door de politie.’ Het orkest groeide ‘onder Jongen’ uit tot een volwaardig fanfareorkest met een bezetting van ruim 45 muzikanten. Na de fusie van de politieorkesten van Drenthe en Groningen, vorig jaar, werd/bleef Wim Jongen chef-dirigent van het nieuwe Politie Orkest Noord Nederland

Wim Jongen werd in 1945 geboren in Maastricht. Hij kwam op 8-jarige leeftijd in aanraking met de blaasmuziek en koos saxofoon als instrument. Op 10-jarige leeftijd trad hij toe tot het orkest waarin ook zijn vader speelde, de Koninklijke Harmonie van Maastricht. Tijdens zijn saxofoonstudie aan het conservatorium van Maastricht werd Jongen op 20-jarige leeftijd aangenomen als saxofonist bij de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht. In 1972 begon hij een vervolgstudie aan het conservatorium van Arnhem waar hij afstudeerde voor het hoofdvak klarinet en er ook het praktijk- en einddiploma HAFABRA-directie haalde. In 1981 volgde zijn aanstelling tot onderdirecteur van de Johan Willem Frisokapel in Assen, na eerst nog kapelmeester van het Trompetterkorps der Cavalerie te zijn geweest. Naast zijn werkzaamheden bij de beroepsorkesten dirigeerde Wim Jongen vele amateur-orkesten, waaronder de politiekapel van Arnhem. Ook was hij één van de drijvende krachten achter de politiemuziekshows die in de 70-er en 80-er jaren van de vorige eeuw werd gehouden in de Rijnhal in Arnhem. Ruim 19 jaar was Wim Jongen directeur van (nu) Gruno’s TNT Postharmonie in Groningen. Dit orkest werd onder zijn leiding kampioen van Nederland, op het hoogste amateurniveau. Jongen was tevens lid van het college van juryleden voor de HAFABRA muziekconcoursen en beoordeelde in die functie vele jaren orkesten bij hun deelname aan concoursen en festivals.

Wim Jongen is verantwoordelijk voor een groot aantal muzikale successen van het politieorkest. Onder zijn leiding nam het orkest deel aan verschillende prestigieuze muziekevenementen en trad het regelmatig op met diverse streektaalartiesten, waarvoor Jongen in nagenoeg alle gevallen de orkestarrangementen schreef. Ook onder leiding van Wim Jongen nam het RPMG haar eerste CD op die onder de titel ‘A Northern Celebration’ in 2002 verscheen ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van de kapel. In 2005 ontwikkelde Wim Jongen samen met zijn assistent-dirigent en orkestmanager Reinder Klei de theatershow ‘Dichter bie Grunnen’ waaraan naast het politieorkest werd meegewerkt door Wia Buze, Arno van der Heyden, Klaas Spekken en Sijtse Scheeringa. Dichter bie Grunnen was een groot succes en ‘stond’ in alle theaters in de provincie Groningen en werd op radio en TV uitgezonden door RTV-Noord.

Mede door de inspanningen van Wim Jongen kwam vanaf 2006 de internationale samenwerking tussen het Polizei Musikkorps Niedersachsen, één van de 14 Duitse beroeps politieorkesten, en het Politie Orkest Noord Nederland tot stand. De beide politieorkesten speelden meerdere keren samen zowel in Nederland als in Duistland en wisselden daarbij hun dirigenten uit.
Provincie:
Tag(s):