vrijdag, 30. januari 2009 - 14:28

Clipje nieuwe techniek tegen lekkende hartkleppen

Nieuwegein

Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein biedt patiënten met een ernstige lekkage van de hartklep, ook wel mitralisinsufficiëntie, een nieuwe behandelmethode die gebruik maakt van een speciaal ontwikkelde clip, de MitralisClip. Hartpatiënten die niet kunnen worden behandeld door middel van een hartoperatie kunnen hiermee toch worden geholpen.

Het St. Antonius Ziekenhuis is het zesde ziekenhuis in Europa dat deze nieuwe techniek toepast. Wereldwijd is de ingreep meer dan 400 keer uitgevoerd, waarbij de clip in 96 procent van de gevallen succesvol werd geplaatst.

Bij een patiënten met een lekke hartklep sluit de mitralisklep niet meer goed waardoor (een deel van het ) bloed terugstroomt in het hart. Het bloed wordt hierdoor minder goed door het lichaam gepompt en de patiënt kampt met klachten als kortademigheid en vermoeidheid.

Van de Nederlandse bevolking lijdt 1 à 2 procent van de mensen tussen de 26 en 84 jaar aan hartklepfalen, waarbij meestal sprake is van lekkende hartkleppen.

Succesvolle operaties
Het St. Antonius Ziekenhuis heeft de afgelopen week de eerste twee patiënten met succes behandeld. Cardioloog Jan van der Heyden: “De clip wordt met behulp van een katheter via de liesader onder echocardiografische begeleiding ingebracht en geplaatst. Dit betekent dat wij de hartfunctie door middel van bewegende beelden nauwgezet kunnen volgen, de lekkage kunnen beoordelen en direct zien of de MitralisClip op de juiste plek zit. De clip werkt als een soort veertje dat zorgt dat de hartklep goed sluit en opent waardoor het bloed optimaal naar de linker hartkamer stroomt.�

De ingreep duurt in totaal ongeveer 3 à 4 uur en de patiënt kan na gemiddeld drie dagen naar huis. Een laatste redmiddelEen grote hartoperatie om de hartklep te vervangen of te repareren is door de MitralisClip niet meer noodzakelijk. Voor mensen met een zeer slechte long- of nierfunctie die niet meer kunnen worden geopereerd, biedt deze ingreep een uitkomst.

Tot nog toe kregen deze patiënten meestal medicijnen voorgeschreven, maar die werken vaak niet afdoende. De nieuwe techniek resulteert in een betere prognose en levensverwachting.
Provincie:
Tag(s):