dinsdag, 14. juli 2009 - 13:51

Clusterovervallers opgepakt

Amsterdam

Een Bovenregionaal Rechercheteam van de dienst Regionale Recherche heeft in Amsterdam, Hoofddorp en Schiphol, 5 aanhoudingen verricht in verband met 14 overvallen. Dit heeft de politie dinsdag 14 juli laten weten.

De overvallersgroep was voornamelijk betrokken bij zeer gewelddadige hotelovervallen, die eind 2008 en begin 2009 plaatsvonden. Het geweld kende ook geen grenzen. Bij een van de overvallen werd een personeelslid in een been geschoten en bij een ander werd een nachtportier met een breekijzer bewusteloos geslagen. Bij een overval op een drogist werd zelfs een 80-jarige vrouw naar de grond gewerkt. Een aantal van de nachtportiers is door de overvallen en het daarbij gebruikte geweld of de dreiging daarmee niet meer in staat om hun werkzaamheden te verrichten.

Aangezien het opsporen en aanhouden van overvallers een hoge prioriteit heeft, werd door de politie- en justitieleiding besloten om een BRT (Boven Regionaal Team) in te zetten. Tijdens het onderzoek en de aanhoudingen zijn meerdere vuurwapens in beslag genomen. De verdachten die feitelijk de overvallen uitvoerden zijn tussen de 17 en 25 jaar oud. In het regionale tv-opsporingsprogramma Ter Plaatse van RTV Noord-Holland zijn diverse overvallen, waar deze groep verantwoordelijk wordt gehouden, in beeld gebracht. Het speciale rechercheteam stond onder supervisie van een officier van justitie van het parket Amsterdam.

Tijdens het onderzoek bleek dat de overvallersgroep ook betrokken was geweest bij overvallen in Naarden, Almere en Bussum. Opvallend was dat in de meeste gevallen met name bij de hotelovervallen slechts enkele tientallen euro's werden buitgemaakt. Aangezien de overvallen in groepjes werden gepleegd, moest de geringe buit ook nog worden verdeeld. Tijdens het onderzoek werd een van de verdachten aangehouden in een gestolen auto. Een andere verdachte werd net voordat hij op het vliegtuig naar Suriname wilde stappen door rechercheurs van het team aangehouden.

Bij huiszoekingen werd ook een laptop aangetroffen. Rechercheurs van het team digitale expertise wisten, ondanks dat de laptop was geschoond, de oorspronkelijke eigenaar te achterhalen. Het betrof de aangever van een van de overvallen. Door de overvallers werd gebruikgemaakt van vuurwapens, messen en een breekijzer. Het laatste werd regelmatig gebruikt om een buiten- of toegangsdeur te forceren ten einde sneller en makkelijker binnen te dringen tot de hotels.

Een aantal slachtoffers heeft verheugd gereageerd toen ze hoorden dat deze groep overvallers was aangehouden. De groep verdachten zijn allen neven van elkaar. De ontmoetingen van de groepsleden vonden plaats op het Centraal Station van Amsterdam en de Amsterdamse Poort in Amsterdam-Zuidoost. Bij meerdere overvallen werden eerst voorobservaties uitgevoerd. Deze bewuste groep pleegde zogenaamde clusterovervallen. Dat zijn meerdere overvallen direct na elkaar op dezelfde avond of nacht gepleegd.

De verdachten zijn in afwachting van hun proces en zitten in bewaring.
Provincie:
Tag(s):