maandag, 18. mei 2009 - 11:44

CNV deelt duizenden korte lontjes uit

Utrecht

Ruim de helft (54%)van de mensen wil anderen wel aanspreken op asociaal gedrag, als zij zeker weten dat omstanders hen steunen. Dit blijkt uit een onderzoek op de site van de CNV BedrijvenBond.

Voorzitter Jaap Jongejan: "Als je in een volle bus geconfronteerd wordt met iemand die de buschauffeur een klap geeft, dan kan je uit het raam kijken of je kan er wat van zeggen. Als we nu met zijn allen er wat van zeggen, dan kan er ook echt iets veranderen. Dan snapt het kleine groepje mensen dat zich agressief en asociaal gedraagt dat dit niet langer meer wordt geaccepteerd in de maatschappij."

Vanochtend deelde de CNV BedrijvenBond duizenden korte lontjes uit op
8 stations in Nederland. Jongejan: "Bijna alle reizigers reageerden positief.

Velen gaven aan dat zij wel vaker anderen aanspreken op hun asociaal gedrag, maar dat zij daarbij toch te weinig merken dat omstanders hen steunen."

Uit het onderzoek op de CNV BedrijvenBondsite blijkt dat 30 procent van de mensen anderen direct aanspreekt op asociaal gedrag. 16 procent durft dit echt niet te doen, bang om zelf een klap te krijgen.

"Elke situatie is anders, soms is het gewoon ook beter om 112 te bellen. Maar doe in ieder geval iets, kijk niet weg, want dan kunnen we nooit wat veranderen."

Vanmiddag om kwart over 2 neemt minister Ter Horst voor het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag ook een lontje in ontvangst. Jongejan: "Natuurlijk eisen we van de politiek en de werkgevers dat zij er alles aan doen om mensen veilig hun werk te laten doen. Dus camera's op bussen, beveiligers mee, snel en zwaar straffen.

Maar als je werkt in de trein, bus of op de ambulance dan werk je tussen de mensen. Dan kan je niet alles bij een ander neerleggen. Mensen moeten vanaf nu zeggen dat zij asociaal gedrag niet langer accepteren."
Provincie:
Tag(s):