donderdag, 12. februari 2009 - 21:41

College wil regels autoluwe binnenstad bijstellen

Het college wil enkele regels voor de autoluwe binnenstad bijstellen. Met het voorstel speelt het college in op de ervaringen die tot nu toe met de regeling zijn opgedaan. B&W stelt de gemeenteraad wijzigingen voor in de verordening ontheffingsverlening autoluw-plusgebied en stelt de beleidsregels voor dit gebied bij.

Volgens de huidige regels hebben bewoners van het autoluwe gebied een ontheffing om dit gebied met een auto in te rijden, maar niet met een bromfiets. Brommers die eten komen afleveren of gaan bezorgen (pizzakoeriers) mogen volgens de huidige regels wel door het gebied rijden. Het college vindt het redelijk dat bewoners van het autoluw-plusgebied ook met een bromfiets naar hun woning kunnen rijden en stelt de raad daarom voor de tekst van de ontheffingsregeling aan te passen.

Verder wil het college de uitgangspoller bij de Beestenmarkt en de Kruisstraat openstellen voor iedereen die het gebied is ingegaan. Nu kunnen alléén bewoners en bedrijven van nabijgelegen straten (Burgwal, Beestenmarkt of Broerhuisstraat) het gebied daar verlaten. Door openstelling van de poller voor alle verkeer dat het autoluwe gebied is ingegaan kunnen meer automobilisten het gebied via de kortste route verlaten.

Tenslotte wil het college in de beleidsregels duidelijker omschrijven welke bestuurders van voertuigen ontheffing hebben om zich in het autoluw-plusgebied met dit voertuig te verplaatsen. Het gaat daarbij om ontheffingen in het belang van de openbare orde, veiligheid, medische zorg of een andere dringende of bijzondere omstandigheid.
Provincie:
Tag(s):