woensdag, 21. januari 2009 - 8:36

Commotie over uitgelekte memo Staatsbosbeheer

Door een uitgelekte interne memo van Staatsbosbeheer afdeling Zeeland, over het in stand houden van de populatie damherten in het gebied op de kop van Schouwen, is bij de Partij voor de Dieren (PvdD) enige commotie ontstaan. Doordat in de memo staat dat de wind uit de zeilen van zowel de politiek en de pers gehouden moet worden, gaat de PvdD Kamervragen stellen aan de verantwoordelijke minister.

Staatsbosbeheer heeft samen met enkele partners vorig jaar een vergunning aangevraagd voor het afschieten van een kleine 300 damherten om het aantal in het gebied te reguleren. Door het grote aantal damherten zouden er in 2008 al een dertigtal aanrijdingen zijn gebeurd.

Eerste kamerlid voor de PvdD, Nico Kofferman, zegt in een reactie over de memo tegenover Blik op Nieuws dat men bij Staatsbosbeheer met de communicatiestrategie die zij opgezet heeft probeert de waarheid geweld aan te doen. Volgens het kamerlid is de populatie kunstmatig in stand gehouden en louter bedoeld voor de jacht. Kofferman denkt ook dat de damherten met die bedoelingen destijds zijn uitgezet.

Henkjan Kievit, regiodirecteur van Staatsbosbeheer Zuid, zegt dat de communicatiestrategie is bedoeld om de politiek te voorzien van de juiste informatie. ‘Wij weten dat het afschieten van damherten een gevoelig onderwerp is en om maatschappelijke opschudding te voorkomen of dat er verwarring ontstaat tussen feiten en emotie, hebben we voor duidelijke communicatie naar buiten gekozen. Dit om onverwachte politieke of publicitaire vragen voor te zijn’, aldus Kievit.
Provincie:
Tag(s):