vrijdag, 20. maart 2009 - 20:10

'Computer verslaat uiteindelijk de mens'

Eindhoven

Kunnen computers geloven? Voor hoogleraar Informatica Jaap van den Herik is dat een serieuze vraag. Hij durft er over een jaar of vijf zelfs onderzoekssubsidie voor aan te vragen. Want computers gaan steeds beter presteren op menselijke gebieden. Op sommige gebieden overtreffen ze de mens zelfs al.

In hun gezamenlijke inaugurele rede 'Geloof in computers' aan de Universiteit van Tilburg schetsen Jaap van den Herik en zijn collega-hoogleraar Kunstmatige Intelligentie Eric Postma op 27 maart de ontwikkelingen op het gebied van de kunstmatige intelligentie, ICT en Geesteswetenschappen.

Geloof in de ontwikkeling van computers hebben de hoogleraren zeker. Zo zouden het toetsenbord en het beeldscherm binnen nu en vijf jaar overbodig kunnen worden: pratende computers komen ervoor in de plaats. Zij denken met professor Wahlster (DFKI, Saarbrücken) aan flessen wijn die hardop productinformatie geven als er iemand in de buurt is. Een echt gesprek voeren is nog een stap te ver, want het ontbreekt computers nog aan emotionele intelligentie.

Binnen nu en honderd jaar zijn doorbraken in de perceptie van computers te verwachten. Omstreeks 2050 zal een voetbalteam van elf robots het beste menselijk team van de wereld verslaan. En omstreeks 2080 zal een computer een juridische beslissing nemen met meeweging van ethische overwegingen.
Categorie:
Tag(s):