zaterdag, 27. juni 2009 - 18:21

Controles privégebruik auto leveren 28 miljoen euro op

Den Haag

De Belastingdienst heeft over het jaar 2009 al 7,5 miljoen euro aan naheffingen en boetes opgelegd aan automobilisten die onterecht privé gebruik maken van een auto van de zaak. Voor enkele automobilisten lopen deze op tot 100.000 euro. Sinds het begin van het project in 2006 brengt dit het totaal al op bijna 28 miljoen euro.

Er zijn momenteel 250.000 automobilisten die zelf bij de Belastingdienst hebben verklaard minder dan 500 kilometer per jaar privé te rijden in een auto van de zaak. De werkgever houdt dan minder loonheffing in. Na uitgebreid onderzoek blijkt dat de 500 kilometergrens regelmatig wordt overschreden.

Daarom voert de Belastingdienst landelijk gerichte controles op het onterecht privé gebruik maken van een auto van de zaak uit. 'Hierbij wordt gebruik gemaakt van contra-informatie die we op en rond de weg verzamelen. Dit doen we onder andere door de inzet van flitsauto’s, die de Belastingdienst door het hele land inzet', meldt het ministerie van Financiën.

De duidelijk herkenbare flitsauto’s voeren ook op drukke locaties als evenementen, drukke verkeerswegen en grensovergangen automatische kentekenregistraties uit.

Belastingplichtigen met een Verklaring geen privégebruik auto ontvangen de komende tijd een brief waarin ze geattendeerd worden op het tijdig doorgeven van wijzigingen. Daarnaast worden de landelijke controles nog verder geïntensiveerd.

Staatssecretaris De Jager van Financiën: “We gaan extra medewerkers inzetten en de controles worden opgevoerd. Als iedereen zijn of haar deel betaalt, worden de lasten evenwichtig verdeeld en daar profiteert iedereen van!”
Categorie:
Tag(s):