zondag, 20. september 2009 - 10:37

Cramer wil bedragen zien voor klimaatbeleid

Den Haag

In het klimaatakkoord van Kopenhagen moeten concrete bedragen komen voor de aanpak van de klimaatverandering. Daarvoor pleitte minister Jacqueline Cramer (Ruimte en Milieu) vandaag tijdens een informele vergadering van milieuministers in Rye Brook, New York.

Klimaatverandering zal in 2020 wereldwijd naar schatting 100 miljard dollar per jaar kosten. In de periode 2010-2012, is jaarlijks 5 tot 7 miljard dollar nodig om snelle maatregelen te treffen. Cramer vindt dat er concrete bedragen in het akkoord moeten komen, zowel voor de korte als voor de middellange termijn. ‘ Er moet een getal op tafel komen. We moeten de inspanningen onmiddellijk uitbreiden, vanaf begin volgend jaar,’ zei Cramer.

Dit standpunt volgt op voorstellen die de Europese Commissie vorige week bekendmaakte. De Commissie stelt voor om een bedrag oplopend tot 15 miljard per jaar vanaf 2020 vrij te maken als Europese bijdrage aan het klimaatbeleid. Dit bedrag staat nog ter discussie, evenals de onderlinge verdeling tussen lidstaten.
Provincie:
Tag(s):