maandag, 20. april 2009 - 10:44

Culturele prijs 2008

Goes

De Culturele Raad Goes reikt dit jaar de Culturele Prijs uit aan Rik Mol. Mol werd gekozen uit 13 kandidaten die in aanmerking kwamen voor de Culturele Prijs 2008. Het is opvallend dat veel kandidaten voor deze onderscheiding, die eens in de twee jaar wordt uitgereikt, worden voorgedragen.

Steeds komen nieuwe personen en instellingen hierbij naar voren. Na een zorgvuldige afweging van alle argumenten heeft de beoordelingscommissie Rik Mol voor deze onderscheiding voorgedragen. Deze nominatie is inmiddels overgenomen door de Culturele Raad Goes.

De Culturele Raad Goes motiveert de keuze voor de onderscheiding aan Rik Mol als volgt:

Een origineel juryrapport schrijven over Rik Mol is een niet eenvoudig. Rik Mol is op jonge leeftijd al doorgebroken als jazz trompettist en is in zijn genre zowel nationaal als internationaal bekend. Het aantal hits op Google op zijn naam is nu al enorm en zal gezien zijn grote talent alleen maar toenemen. Hij heeft al vele bekende prijzen op zijn naam staan o.a. Yamaha Trumpet Jazz Award, het Prinses Cristina Concours en European Trumpet Contest.

Zijn eerste cd ‘What’s on Tonight’ was gelijk een daverend succes en is buitengemeen goed ontvangen. Gerenommeerde recensenten spreken van een toptalent. Buiten het spelen met verscheidene toonaangevende muzikanten is hij erin geslaagd een groep om hem heen te bouwen, met hoog aangeschreven Nederlandse jazz artiesten.

Zijn muziek kenmerkt zich door de veelzijdigheid en het toepassen van cross-overs met hip hop, house, funk etc. Dit wordt door velen, jong en oud gewaardeerd. Door zijn muziek levert hij een belangrijke bijdrage aan het culturele klimaat.

De prijs werd voor de eerste keer uitgereikt in 1974. Om voor deze cultuurprijs in aanmerking te komen, moet aan de volgende criteria te worden voldaan:

· de persoon of instelling moet in Goes gevestigd zijn, of als dat niet het geval is, van bijzondere betekenis zijn voor het culturele leven in Goes;
· de prestatie behoort een zeer opvallende te zijn, in die zin dat deze met kop en schouders boven de andere culturele inspanningen uitsteekt;
· de prestatie moet van bijzonder belang zijn voor Goes en/of de streek;
· in het bijzonder komen in aanmerking zij die prestaties hebben verricht op nationaal of internationaal niveau, hoewel ook culturele prestaties met een lokaal karakter van kwalitatief hoogstaand niveau in aanmerking komen.

Het is voor de 24e keer dat de Culturele Prijs Goes wordt verleend. De Culturele Prijs bestaat uit een speciaal voor de genomineerde vervaardigd kunstwerk ter waarde van € 1000,- en een culturele uiting, die van keer tot keer van vorm kan verschillen. De uitreiking vindt in overleg met de winnaar in het najaar plaats.
Provincie:
Tag(s):