dinsdag, 16. juni 2009 - 21:14

Cultuurzomer in de Achterhoek

Iedereen op vakantie en de cultuur op een laag pitje? Niets is minder waar in de Achterhoek.Want juist in de zomermaanden barst het in de Achterhoek van de culturele evenementen. Niet alleen in de grote steden, maar zeker ook in de kleinere dorpen bruist het.

Half juni wordt de aftrap gegeven van een lange serie van evenementen, niet alleen bedoeld voor de Achterhoekers zelf, maar zeker ook voor de vele duizenden in de streek aanwezige toeristen. Tot en met half september zijn er voorstellingen op het gebied van muziek, dans, poëzie en (straat)theater, aangevuld met een serie bijzondere tentoonstellingen. De organisatoren hebben de handen ineengeslagen en zoeken gezamenlijk de promotie onder de noemer ‘Cultuurzomer Achterhoek’. Bijzonder is, dat veel evenementen gratis toegankelijk zijn.

Cultuur wordt in de Achterhoek met een hoofdletter geschreven. De organisatoren kiezen voor een hoog niveau. Of het nu gaat om muziek, theater of dans, insteek is altijd de kwaliteit van het evenement. Jong en oud is welkom – het feit dat menig evenement gratis te bezoeken is, maakt deelname nog gemakkelijker. De evenementen variëren van kleinschalige streekcultuur, regionale vertellers die het publiek meenemen op een boeiende culturele kennismakingstocht tot grootschalige buitenoptredens van muziekgroepen en theateracts. Kamermuziek, straattheater en een beeldententoonstelling zijn voorbeelden van de culturele gebeurtenissen.

Sommige evenementen zijn slechts op een dag te bezoeken, andere hebben een langere looptijd. Keurig binnen de regio verdeeld over stad en dorp en van oost naar west. Het overzicht van alle evenementen is gepubliceerd op www.cultuurzomerachterhoek.nl, maar is ook vermeld in een speciale evenementenkrant die in een oplage van 250 duizend exemplaren is gedrukt en gratis verkrijgbaar is bij de VVV’s en de toeristische ondernemers in de Achterhoek. Een initiatief van Cultuurpact Achterhoeken naar de mogelijkheden. Jan vrardig filmpje over het knooppuntensysteem met aandacht voor Montferland. Wellicht iets voor, Achterhoeks Bureau voor Toerisme en de deelnemende organisatoren.

Grote aandacht trekt de Achterhoek Spektakeltoer, een dagvullend programma met optredens van tientallen artiesten op zes achtereenvolgende zondagen in zes verschillende plaatsen. De reeks start op 12 juli in Winterswijk en is daarna, achtereenvolgend, te zien in ’s-Heerenberg, Borculo, Wehl, Zutphen en Ulft. Landelijk bekend is de Zwarte Cross, een evenement in Lichtenvoorde dat jaarlijks door meer dan honderdduizend belangstellenden wordt bezocht. Bijzondere races (van motor tot caravan en van tractor tot eigengemaakt voertuig), kermis, tientallen soorten muziek, stuntwerk noem maar op. Maar ook het Doetinchemse Straattheaterfestival BuitenGewoon kent een massale toeloop van bezoekers.

In het weekend van 3 t/m 5 juli treedt een keur aan internationale straattheaterartiesten in het centrum van de stad op. Grote acts van dit jaar zijn een reus die door de straten loopt en een koorddanser uit het Cirque du Soleil. Op 28 en 29 augustus is al weer de 20e editie van het Huntenpop festival met o.a. optredens van The Offspring, Junkie XL en Van Velzen.

Cultuurzomer Achterhoek wordt georganiseerd in het kader van Cultuurpact Achterhoek, een samenwerkingsverband van de Achterhoekse gemeenten en provincie Gelderland waarvoor Kunst en Cultuur Gelderland de werkzaamheden coördineert. Het Achterhoeks Bureau voor Toerisme verzorgt de coördinatie en promotie van Cultuurzomer Achterhoek.
Provincie:
Tag(s):