donderdag, 28. mei 2009 - 8:30

CWZ-cardiologen implanteren voortaan in eigen huis

Nijmegen

Wie een inwendige defibrillator nodig heeft, kan voortaan ook in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) terecht. CWZ-cardiologen plaatsten op 27 mei voor het eerst een implanteerbare cardio defibrillator (ICD) bij een patiënt.

Een ICD houdt continu het hartritme in de gaten en kan gevaarlijke ritmestoornissen in de hartkamers beëindigen.

De afgelopen jaren weken de hartspecialisten samen met hun patiënten voor deze ingreep steevast uit naar het UMC St. Radboud. Sinds kort heeft het CWZ echter alle benodigde vergunningen en vaardigheden in huis om zelf het ‘kastje’ te plaatsen. Dit zal naar schatting tachtig keer per jaar nodig zijn.

Veel hartpatiënten hechten er waarde aan ‘in bekende, vertrouwde handen’ te blijven. Ze worden voortaan door hun eigen CWZ-cardiologen van een ICD voorzien. Voor zieke, opgenomen patiënten betekent het bovendien dat geen inspannend vervoer naar het UMC meer nodig is.

Een ICD wordt geïmplanteerd onder de huid, of soms op indicatie één laag dieper onder de borstspier, juist onder het sleutelbeen. Vanaf het apparaat lopen geleidingsdraden via de sleutelbeenader en de grote holle ader naar het hart. De cardioloog legt één elektrode in de rechter hartkamer en soms ook één in de rechter hartboezem. Zo nodig wordt ook nog een elektrode op de linker hartkamer geplaatst. De werking wordt getest onder een kortdurende narcose.

De cardiologen en technici van het CWZ volgden de afgelopen jaren met succes een uitgebreid specialistisch opleidingstraject. Ook werd het ziekenhuis vooraf uitgebreid gevisiteerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Daarna werd groen licht gegeven voor de ICD-implantatie.
Provincie:
Tag(s):