dinsdag, 17. november 2009 - 21:27

Dag van het Riool

Regio

Drentse gemeenten en waterschappen openen op zaterdag 21 november de deuren en luiken van rioolgemalen, bergbezinkbassins en rioolwaterzuiveringsinstallaties. Belangstellenden kunnen zien hoe afvalwater van huizen en bedrijven wordt verzameld en gezuiverd. Bijzondere aandacht is er voor probleemstoffen, stoffen die verstoppingen
veroorzaken of het milieu aantasten.

De Dag van het Riool is een initiatief van provincie, gemeenten en waterschappen in Drenthe. Ze laten zien wat er gebeurt na het doorspoelen van de wc of het leeglopen van de badkuip. Verschillende onderdelen van de afvalwaterketen tonen de weg van het vieze water, vanaf het doorspoelen tot het wegstromen van het gezuiverde water in de natuur.

De Dag van het Riool maakt duidelijk wat er komt kijken bij het afvoeren en schoonmaken van vies water. Bezoekers kunnen zien welke hightech-apparatuur wordt ingezet om het riool te inspecteren en hoe bacteriën het water zuiveren en ze kunnen een tocht maken door het grootste waterzuiverende rietveld (helofytenveld) van Nederland.

Tijdens de Dag van het Riool is te zien hoe riolering en waterzuivering werkt, maar ook de gevolgen van probleemstoffen komen aan de orde. Hiermee sluiten gemeenten en waterschappen aan op de boodschap van de landelijke campagne Goed rioolgebruik. Zij willen bezoekers bewust maken van wat er wel en niet in het riool thuishoort. Frituurvet, schoonmaakdoekjes, medicijnen, verfresten en andere chemicaliën worden nog tevaak door wc of gootsteen gespoeld. Riolen raken verstopt, pompen lopen vast en restanten van chemische stoffen komen terecht in sloot en plas. Deze problemen kosten gemeenten en waterschappen en uiteindelijk de belastingbetaler veel geld. Minder troep door het riool betekent minder kosten en schoner water om in te zwemmen of te vissen of gewoon om van te genieten.

In totaal worden acht locaties opengesteld. Alle bezoeklocaties zijn te vinden op de websites van de provincie Drenthe, de gemeenten Assen, Borger-Odoorn, Emmen, Hoogeveen, Midden- Drenthe en Tynaarlo en de waterschappen Noorderzijlvest, Hunze en Aa’s, Reest en Wieden en Velt en Vecht. De Dag van het Riool duurt van 13.00 uur tot 16.00 uur.
Provincie:
Tag(s):