zondag, 12. april 2009 - 9:08

Dagelijks gratis rondleidingen kamp Westerbork

Westerbork

Vanaf april tot en met oktober 2009 organiseert het Herinneringscentrum Kamp Westerbork dagelijks gratis rondleidingen over de historische plek van kamp Westerbork. De start van de rondleidingen is naast de slagboom bij de ingang van het voormalig kampterrein.

Tussen 1942 en 1945 zijn door de Duitse bezetter vanuit kamp Westerbork meer dan 100.000 Joden weggevoerd. Dit kamp is in 1939 gebouwd als Centraal Vluchtelingenkamp voor uit Duitsland gevluchte joden. In 1942 werd het Durchgangslager, een verzamelplaats voor in Nederland levende Joden. Vanuit kamp Westerbork werden zij, evenals Duitse vluchtelingen, 245 Sinti en Roma, en tientallen verzetsstrijders naar vernietigingskampen gedeporteerd.

Lopende over de paden van kamp Westerbork voelt men het verdriet van de mensen die hun laatste dagen op deze plek doorbrachten. Langs silhouetten en aanduidingen van barakken waarin men sliep of werkte. Langs de slagboom en de prikkeldraadomheining aan de rand van het kamp. Hoog boven alles steekt een wachttoren uit. Het huis van de kampcommandant ziet uit op het kampterrein. Ver weg in een hoek contouren van de strafbarak waarin Anne Frank gevangen zat. De bomen zijn de stille getuigen van het drama dat hier plaatsvond.
Provincie:
Tag(s):