donderdag, 15. januari 2009 - 10:24

Dalai Lama brengt bezoek aan Nederland

Amsterdam

De Dalai Lama, de 73-jarige geestelijk en politiek leider van de Tibetanen en winnaar van de Nobel Vredesprijs (1989), komt in juni naar Nederland. Op 4 juni geeft de Dalai Lama een lezing over het Boeddhisme, gevolgd door een publieke lezing met de titel "de kracht van vriendelijkheid in turbulente tijden" in Amsterdam. Daarnaast zal de Dalai Lama tijdens zijn bezoek de Nacht van Tibet openen.

In november 2008 betuigden 600 vertegenwoordigers van de Tibetanen in ballingschap steun aan het leiderschap van de Dalai Lama en zijn streven naar autonomie voor Tibet binnen China. Onlangs bleek uit een onderzoek van de International Herald Tribune dat de Dalai Lama de meest gerespecteerde wereldleider is.

Sinds de onlusten in maart 2008 - in de aanloop naar de Olymische Spelen - is de situatie van de Tibetanen in Tibet verder verslechterd. Honderden Tibetanen werden door de Chinese veiligheidspolitie gearresteerd. Een deel van hen zit nog gevangen en een aantal van hen zijn tot levenslang veroordeeld. China weigert een onafhankelijk onderzoek naar de toedracht van de gebeurtenissen in maart. Hier was om gevraagd door de Verenigde Naties. Internationale waarnemers is de toegang tot Tibet ontzegd.

De Dalai Lama is in Nederland op uitnodiging van de Stichting Bezoek Dalai Lama. Deze stichting bestaat uit Tibetaans boeddhistische verenigingen in Nederland, de International Campaign for Tibet Europe en de Tibet Support Groep Nederland.

Over ontmoetingen met Nederlandse politici is op dit moment nog niets bekend. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken zei in december wel dat de Dalai Lama "welkom" is.
Categorie:
Tag(s):