vrijdag, 15. mei 2009 - 17:06

Daling criminaliteit onder veelplegers in Midden-Limburg

Weert/Roermond

De persoonsgerichte aanpak van veelplegers binnen het Veiligheidshuis Midden-Limburg leidt bij de cliënten tot bijna eenderde minder misdrijven. Ook blijkt dat een aantal cliënten helemaal niet meer in aanraking komt met de politie. Dat is te lezen in het ‘Jaarverslag Veiligheidshuis 2008’ dat deze week is gepubliceerd.

Het Veiligheidshuis, waarin gemeenten, justitie en zorgorganisaties samenwerken, wil de cliënt helpen weer een normaal leven op te bouwen in de samenleving, zonder verslaving, criminaliteit en overlast.

In 2008 heeft het Veiligheidshuis 40 volwassen veelplegers en 22 jeugdige veel- en meerplegers onder zijn hoede gehad. Uit de politieregistratie blijkt dat deze groep bijna een derde minder delicten pleegde in 2008 in vergelijking met 2006. Een aantal veelplegers komt zelfs helemaal niet meer in aanraking met de politie. Het Veiligheidshuis coördineerde in 2008 ook de nazorg van alle ex-gedetineerden (243) die terugkeren in de gemeenten van Midden-Limburg. Overigens is bij dertien personen die uit detentie kwamen, een intensief traject gestart vanuit het Veiligheidshuis Midden-Limburg. Deze personen konden voorheen worden aangemerkt als veelpleger en het moment van uit detentie komen is aangegrepen om samen met de cliënt een zorgtraject te starten.

De totale overlast en criminaliteit in Midden-Limburg is met 9% gedaald in de periode 2006-2008. Overlastincidenten daalden met 7 procent, vermogensincidenten zelfs met 15 procent. Het aantal geweldsincidenten is licht toegenomen met 3%. Geconcludeerd kan worden dat het brede integrale veiligheidsbeleid dat gemeenten voeren, positief bijdraagt aan de veiligheid in Midden-Limburg.

Het Veiligheidshuis Midden-Limburg is begin 2007 gestart in de gemeenten Roermond en Weert. Vanaf 1 januari 2009 zijn de overige Midden-Limburgse gemeenten Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert en Roerdalen bij het Veiligheidshuis aangesloten.
Provincie:
Tag(s):