dinsdag, 12. mei 2009 - 9:47

Daling woning- en autoinbraken na preventieproject Kruiskamp

Amersfoort

Het aantal woninginbraken in de Amersfoortse wijk Kruiskamp is in het eerste kwartaal van 2009 fors gedaald. In december werd in de wijk het middel SelectaDNA verspreid, waarmee bewoners waardevolle spullen kunnen markeren. Inbrekers (en helers van gestolen spullen) lopen daarmee sneller tegen de lamp, en dat heeft een preventieve werking tegen woninginbraken.

In de eerste drie maanden van 2009 werd in Kruiskamp elf keer aangifte gedaan van woninginbraak. Sinds 2001 is dat aantal in diezelfde periode niet zo laag geweest. De afgelopen acht jaren werd bij gemiddeld 20 woningen in de wijk ingebroken in het eerste kwartaal.

Autoinbraken

Het aantal inbraken in auto's bereikte in Kruiskamp ook een historisch dieptepunt. Sinds 2001 werden jaarlijks in het eerste kwartaal gemiddeld 50 auto's opengebroken, in het eerste kwartaal van 2009 gebeurde het elf keer.

SelectaDNA

Alle bewoners van de Amersfoortse wijk Kruiskamp ontvingen half december een pakket met SelectaDNA, waarmee ze waardevolle spullen onzichtbaar kunnen markeren. Het project is een initiatief van en mogelijk gemaakt door woningcorporaties de Alliantie Eemvallei en Portaal Eemland, politie Eemland zuid, provincie Utrecht en gemeente Amersfoort.

Onzichtbaar gemerkt

SelectaDNA is een onzichtbare stof, die een uniek nummer bevat. Dat nummer is gekoppeld aan de eigenaar. Bij een inbraak wordt de kans groter dat de politie aangetroffen spullen kan koppelen aan de rechtmatige eigenaar. En dit kan bijdragen tot de aanhouding en vervolging van een verdachte van inbraak en/of heling. Omdat een inbreker op die manier snel tegen de lamp loopt, wordt de kans op woninginbraken kleiner. In andere steden zijn de eerste resultaten positief.
Provincie:
Tag(s):