maandag, 26. oktober 2009 - 11:53

De Lexus LFA in gelimiteerde oplage verkrijgbaar

De Lexus LFA is een primeur in meer dan één opzicht. Het is de eerste supersportauto die Lexus’ zeer hoge normen overtreft en de eerste supersportauto die op de Nordschleife van de Nürburgring even dynamisch en opwindend rijdt als op een bergpas.

Geavanceerde koolstofvezeltechniek, een atmosferische, hoogtoerige 412 kW (560 pk) sterke 4,8 liter V10-motor, een achterin gemonteerde, sequentiële 6-versnellingsbak; de LFA combineert een lichtgewicht constructie met een ideale onderstelbalans en levert daardoor hoge en adembenemende prestaties.

“De Lexus LFA is een volbloed supersportauto, een lichte, krachtige en uitgebalanceerde machine die ontwikkeld is met één doel voor ogen — een ongeëvenaarde rijervaring”, aldus Haruhiko Tanahashi, Chief Engineer van het ontwikkelingsprogramma van de LFA. “De afgelopen tien jaar hebben we elke grens verlegd — onder meer door de ontwikkeling van ons eigen vooruitstrevende onderstel en carrosserie van koolstofvezel — om ons doel te bereiken. Ik ben ervan overtuigd dat we een auto hebben gebouwd die de bestuurder als geen ander bij het rijden betrekt.”
Een klein en gespecialiseerd team van uitverkoren ingenieurs ontwierp de auto vanaf een lege tekentafel en verlegden elke denkbare dynamische grens. De LFA is het ultieme uithangbord voor het sportieve F-label van Lexus. ‘F’ is een aanvulling op het Lexus-DNA doordat de nadruk minder op comfort en stilte aan boord ligt en juist meer op serieuze prestaties. Daarom definieert de LFA niet alleen de kernwaarden voor een Japanse supersportauto voor de 21e eeuw opnieuw, maar ook die voor Lexus zelf en zijn geavanceerde benadering van de ontwikkeling van nieuwe auto’s.

“Vanaf het moment dat het LFA-project in 2000 van start ging, zijn mijn team en ik gedreven door de passie om een supersportauto van wereldklasse te bouwen; een auto waarop Lexus trots kan zijn”, zegt Tanahashi. “Lexus is een merk dat zijn klanten wil verrassen en een onvergetelijke ervaring wil bieden. De ontwikkeling van een visueel aantrekkelijke supersportauto van dit kaliber was de onvermijdelijke volgende stap.”

In 2000 begonnen Tanahashi en zijn hechte team aan een van de grootste uitdagingen waarvoor Lexus ooit had gestaan. Het project zou hun gedachten focussen op nieuwe technologieën, nieuwe materialen en nieuwe processen bij hun streven naar het bouwen van de auto die zij in gedachten hadden, ongeacht de moeilijkheden die zij zouden tegenkomen. Daarmee zouden ze een nieuwe, dynamische invalshoek creëren voor Lexus, die de manier waarop de nieuwe modellen worden ontworpen volledig zou veranderen.

Lichte koolstofvezel
Bij elke stap in het ontwikkelingsproces van de LFA zijn gewichtsbesparende maatregelen getroffen. Een van die maatregelen was de toepassing van innovatief Carbon Fibre Reinforced Plastic (CFRP) voor onderstel en koetswerk — een wereldprimeur voor Lexus — net als de montage van keramische remschijven en het veelvuldige gebruik van aluminium, titanium en magnesium in motor en transmissie. Zelfs het stuurwiel bevat elementen van koolstofvezel om het lichter en responsiever te maken — typerend voor een rijdersauto als de LFA. Met zijn massa van 1.480 kg komt de LFA uitstekend voor de dag tussen andere supersportauto’s. Het komt neer op een zeer gunstig gewicht van 2,64 kg per pk.

Formule 1-achtige soundtrack
“De LFA levert zijn vermogen zonder enige moeite en zijn uitlaatgeluid bezorgt je kippenvel”, vertelt Tanahashi. “De auto is een geslaagde combinatie van meetbare prestaties én de kracht van emotie; die onmeetbare prestatie die je alleen in hart en ziel kunt voelen. Bij conventionele auto’s gaat het om de bestemming, bij de LFA gaat het om de reis ernaartoe.”

Er worden slechts 500 exemplaren van de LFA gebouwd, die elk met de hand worden geassembleerd door hoogopgeleide technici, met een productie van niet meer dan 20 auto’s per maand. “Ook al zijn er maar weinig gelukkigen die dit soort droomauto’s kunnen beleven”, besluit Tanahashi, “toch ben ik ervan overtuigd dat de LFA een auto is waarop iedere liefhebber van Lexus trots zal zijn.”
Categorie:
Tag(s):