woensdag, 13. mei 2009 - 10:32

De mazda RX-8 Hydrogen RE

Mazda heeft tijdens een bijzonder evenement in Oslo de RX-8 Hydrogen RE Facelift met Europese (Noorse) specificaties onthuld. De presentatie van de milieuvriendelijke en innovatieve RX-8 was onderdeel van een feestelijke ceremonie ter gelegenheid van de opening van twee nieuwe HyNor waterstoftankstations.

Met deze uitbreiding maakt het Noorse nationale waterstofproject HyNor een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van een uitgebreide waterstofinfrastructuur langs de 580 km lange route van Oslo naar Stavanger.

De ceremonie werd bijgewoond door de Noorse Kroonprins Haakon Magnus, die de RX-8 met waterstof aftankte, waarna de Noorse Minister van Transport, mevrouw Liv Signe Navarsete, de door een waterstofrotatiemotor aangedreven Mazda van Oslo naar Drammen reed met 0 gram CO2 uitstoot. Na deze eerste faceliftversie van de RX-8 Hydrogen RE zal Mazda nog deze zomer meer van deze auto’s leveren voor het HyNor project om ingezet te worden voor commerciële leasing.

De vierzits sportcoupé is al langere tijd als leaseauto beschikbaar op de Japanse markt, maar de versies voor het HyNor project zijn de eerste die voorzien zijn van Europese specificaties, waaronder het stuur aan de linkerzijde en een handgeschakelde versnellingsbak. De RX-8 Hydrogen RE is het resultaat van 18 jaar onderzoek en ontwikkeling bij Mazda van waterstof als brandstof voor auto’s. Het model is voorzien van een rotatiemotor die geschikt is voor twee soorten brandstof, benzine en waterstof, waarbij er naar believen geschakeld kan worden tussen deze twee brandstoffen.

De waterstofrotatiemotor is slechts één van de milieuvriendelijke technologieën van Mazda als onderdeel van de ‘Duurzame Zoom-Zoom’ strategie van het merk. Ook de introductie van schonere dieselmotoren van de nieuwste generatie en het brandstofbesparende i-stop systeem (SISS) in de nieuwe Mazda3 behoren daartoe.
Categorie:
Tag(s):