dinsdag, 29. september 2009 - 12:09

De Stichtse Rijnlanden neemt maatregelen vanwege droogte

Wijk bij Duurstede

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft vandaag een noodpomp geplaatst bij de stuw Melkwegwetering aan de Langbroekseweg in Wijk bij Duurstede. Ook wordt de normale najaarsinspectie van de waterkeringen vervroegd: in plaats van in oktober wordt die deze week uitgevoerd. Daarnaast levert het waterschap extra water aan buurwaterschap Rijnland.

Vanwege de lage waterstand in de Lek wordt het moeilijker om water in te laten in de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede. Normaal gesproken voorziet de Kromme Rijn het Kromme Rijngebied, de stad Utrecht en de Vecht, en Nieuwegein van water. Deze gebieden kunnen nog van voldoende water worden voorzien door extra water in te laten uit het Amsterdam-Rijnkanaal via gemaal Caspargouw aan de Nachtdijk in Cothen en het Noordergemaal in Utrecht.

Noodpompen voor extra watertoevoer

De noodpomp bij de stuw Melkwegwetering zorgt voor toevoer van water naar de Langbroekerwetering, zodat het waterpeil in deze belangrijke watergang op niveau blijft en het water voldoende ververst wordt. Afgelopen donderdag plaatste het waterschap al een noodpomp bij de Voorhavendijk in Wijk bij Duurstede, om het waterpeil in de sloten in het gebied van de Romeinenbaan, de Molenvliet en de Wijkersloot op niveau te houden.

Vervroegde inspectie van waterkeringen

De inspectie van waterkeringen (dijken) die normaliter in oktober plaatsvindt, is vervroegd. De medewerkers van het waterschap bekijken of er geen droogtescheuren in de keringen voorkomen.

Extra water voor Rijnland

Daarnaast levert De Stichtse Rijnlanden op verzoek van buurwaterschap Hoogheemraadschap Rijnland extra water aan Zuid-Holland. Daarvoor pompt sinds woensdag het Noordergemaal in Utrecht extra water uit het Amsterdam-Rijnkanaal naar de Hollandse IJssel. Via de Enkele Wiericke en de Oude Rijn stroomt dit water richting Zuid-Holland.
Provincie:
Tag(s):