zaterdag, 26. december 2009 - 15:52

De Vries viert Kerst met militairen in Afghanistan

Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries heeft de kerstdagen doorgebracht bij de Nederlandse militairen in het zuiden van Afghanistan. Hij werd daarbij vergezeld door de Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm en de commandant van de Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Dick van Putten. De Vries bezocht de militairen in Uruzgan en Kandahar, zo meldt het ministerie van Defensie zaterdagmiddag.

Met hun aanwezigheid wilde het gezelschap de militairen in Uruzgan en Kandahar een hart onder de riem steken, omdat ze de feestdagen dit jaar niet met hun familie kunnen doorbrengen. De staatssecretaris had als blijk van waardering namens het kabinet en de Nederlandse bevolking ook de Grootste Kerstkaart van Nederland bij zich met duizenden handtekening van bekende en minder bekende Nederlanders.

De delegatie bezocht militairen op Kandahar Airfield (KAF), Kamp Holland in Tarin Kowt, patrouillebasis Coyote en Camp Hadrian in Deh Rawod. Kerstavond brachten De Vries en Van Uhm door bij de kerstviering op Kandahar Airfield.

Op Kamp Holland onthulde de staatssecretaris de Grootste kerstkaart van Nederland. "Een blijk van steun en waardering vanuit Nederland voor uw inzet hier ver van huis. En dat is meer dan welkom tijdens de feestdagen, omdat het extra moeilijke dagen zijn om niet thuis te zijn. Maar het is niet voor niets." Hij roemde het goede werk van de militairen en de vooruitgang die in 2009 is geboekt. "Door uw aanwezigheid zijn in Uruzgan meer scholen geopend, gaan meer meisjes naar school, is de gezondheidszorg verbeterd en is ook het aantal getrainde Afghaanse militairen en politieagenten toegenomen. Los van alle discussie zet u dit goede werk in ieder geval tot ver in 2010 voort", aldus Jack de Vries.

Op tweede kerstdag ging de staatssecretaris mee met een voetpatrouille door Tarin Kowt, waar onder andere gesprekken plaatsvonden met de Afghaanse bevolking. Op Kandahar Airfield en Camp Hadrian reikte de staatssecretaris de NAVO herinneringsmedaille uit aan militairen van het Contingentscommando en van de 13e gemechaniseerde brigade uit Oirschot, de A-Mechcompagnie van de TFU Battle group.
Provincie:
Tag(s):