vrijdag, 27. februari 2009 - 14:32

Defensie duikt in Rotterdamse haven naar nep-explosieven

Rotterdam

Het Duikpeloton Havenbewaking van de Koninklijke Marine heeft deze week in de Rotterdamse Rijnhaven geoefend. De specialisten brachten met de Remus duikrobot de bodem in kaart en duikers onderzochten de kademuren op zoek naar nepexplosieven. Het duikpeloton opereerde vanaf het werkschip Hr. Ms. Hydra. Dit heeft Defensie vrijdag laten weten.

Oefening `Hotel New York' startte vorige week in Den Helder. In de marinehaven lag de nadruk op het opsporen van allerlei uitgezette voorwerpen. Gebruikmakend van de Remus werd die operatie in de Maasstad voortgezet. Helemaal vlekkeloos verliep de inzet van de robot niet.

Door de vele ijzeren voorwerpen onder het oppervlak raakte de magnetische zoekkop verstoord. Daardoor kwam de Remus herhaaldelijk onder de kademuren vast te zitten. Duikers slaagden er in het peperdure toestel op de tast los te trekken. Om het probleem met de navigatie te verhelpen, krijgen alle robots binnenkort een update.

Uitbreiding duikpeloton In het kader van de `Intensivering Civiel-Militaire Samenwerking' toonden de brandweer, de Havendienst en de politie Regio Rijnmond belangstelling. Het Duikpeloton maakt deel uit van de Duik- en Demonteergroep.

Deze eenheid heeft Den Helder als thuisbasis en houdt zich onder meer bezig met het opsporen, neutraliseren of vernietigen van explosieven in zowel diep als ondiep water. Per 1 januari 2011 heeft de marine een tweede duikpeloton paraat, dat vanaf Hr. Ms. Nautilus gaat opereren. De naam van de oefening is ontleend aan het prestigieuze hotel 'New York', dat vanaf de Rijnhaven te zien is.
Provincie:
Tag(s):