donderdag, 8. januari 2009 - 12:34

Defensie helpt ziekenhuis bij drukte 'ijspret'

Meppel

In het Diaconessenhuis in Meppel zijn verpleegkundigen van defensie aan het werk omdat het ziekenhuis de hoeveelheid botbreuken van de 'ijspret' haast niet meer kan bolwerken.

De onverwacht strenge vorstperiode zorgt niet alleen voor nationale ijskoorts, maar ook voor een aanzienlijke toename van het aantal mensen dat zich met botbreuken en andere ‘ijspretgevolgen’ bij ziekenhuizen meldt. Om de drukte het hoofd te kunnen bieden heeft het Diaconessenhuis Meppel Defensieverpleegkundigen gevraagd om bij te springen op de verpleegafdelingen en de Spoedeisende Hulp.

Naast de gevolgen van onfortuinlijke schaatspartijen worden de Nederlandse ziekenhuizen dezer dagen ook nog eens geconfronteerd met een griepgolf. Ook het medisch personeel blijft niet gevrijwaard van dit laatstgenoemde ongemak. Topdrukte dus in de ziekenhuizen. “We hebben nog wel voldoende bedden, maar op het ogenblik kunnen we wel wat extra handjes gebruiken�, vertelt Herman Meerholz, clustermanager in het Diaconessenhuis in Meppel. “We zijn dan ook heel blij met de bijdrage van de 5 Algemeen Militair Verpleegkundigen (AMV’ers) van 43 Geneeskundige Compagnie.�

De vijf AMV’ers zijn afgelopen maandag aan de slag gegaan in het Diaconessenhuis. Het gekwalificeerde Defensiepersoneel kan een groot aantal zorgtaken overnemen, zoals het wassen of het vervoer van patiënten en het controleren van de bloeddruk. AMV’er sergeant der eerste klasse Rienk Huisjes draaide onder andere mee op de Spoedeisende Hulp. “Ik moest wel even wennen hier�, vertelt hij, “Maar het is heel mooi en leerzaam dat we nu met echte patiënten kunnen werken.� Ook hij merkt dat de vrieskou en de daarmee gepaarde ijscapriolen voor grote drukte zorgen. “Net zijn er nog 2 patiënten met botbreuken binnengebracht die ze hebben opgelopen bij een schaatstocht in Blokzijl. Gisteren kwamen er 17 mensen met polsbreuken binnen. Dat is echt niet normaal.�

Afgelopen zaterdag kreeg het Meppeler ziekenhuis al 23 gevallen van botbreuken te verwerken, vooral aan heup en pols. Dinsdag ging het om 25 gevallen, waarvan 17 polsfracturen. Aangezien de vorst nog enige tijd aanhoudt en er ook tourtochten in de omgeving staan gepland, verwacht het ziekenhuis dat de drukte voorlopig aanhoudt.

De samenwerking tussen Defensie en het Meppeler ziekenhuis komt overigens niet zomaar uit de lucht vallen. Al ruim 25 jaar lopen Defensieverpleegkundigen van 43 Geneeskundige Compagnie te Havelte stage op de afdeling transport, op verpleegafdelingen en op de Spoedeisende Hulp. Nu het Diaconessenhuis, ondanks de extra inzet van de eigen verpleegkundigen, meer gekwalificeerd personeel nodig heeft, wordt de samenwerking tijdelijk geïntensiveerd.
Provincie:
Tag(s):