donderdag, 28. mei 2009 - 18:47

Defensie krijgt één Explosieven Opruimingsdienst

Den Haag

De verschillende Explosieven Opruimingsdiensten van de marine, landmacht en luchtmacht vormen vanaf woensdag 3 juni samen de Explosieven Opruimingsdienst Defensie.

Vanaf dat moment voorziet de EOD in de toenemende vraag naar explosieven opruimingscapaciteit. Kolonel Ben Hendriksen zal als eerste commandant van het EOD worden geïnstalleerd, zo meldt het ministerie van Defensie.

De krijgsmachtdelen hadden tot nu toe eigen diensten. Hun kerntaak is het ruimen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Maar elke dienst had ook specifieke taken zoals het verlenen van assistentie bij militaire vliegtuigcrashes (explosieven opruimingsdienst Koninklijke Luchtmacht) en berging van militaire vliegtuigen of het opsporen van vermoede explosieven in zee (Duik- en Demonteergroep van de marine). Sinds 1973 heeft de explosieven opruimingsdienst van de landmacht ook het ruimen van Improvised Explosive Devices binnen Nederland als taak.

Al deze taken worden vanaf 3 juni gebundeld in de nieuwe EOD. Deze opereert nu regionaal maar is vanaf 2011 volledig operationeel inzetbaar vanuit Soesterberg en Den Helder. De EOD zal bestaan uit een grondgebonden EOD-compagnie en een maritieme EOD-compagnie. Gezamenlijk leveren zij explosieven opruimingscapaciteit voor het opsporen en ruimen van alle soorten explosieven inclusief onderwaterwapens en explosieven onder water. Zij ondersteunen ook de marine bij duikgerelateerde werkzaamheden. Daarnaast komt er ook een kenniscentrum, waar gerelateerde kennisproducten worden verzameld en ontwikkeld, en een school die de munitiegerelateerde- en EOD-opleidingen verzorgd.
Provincie:
Tag(s):