vrijdag, 16. oktober 2009 - 11:43

Defensie-oefening 'Phoenix Challenge' van start

Helikopters van de luchtmacht, een compagnie mariniers en eenheden van de landmacht oefenen volgende week in Noord-Brabant en Zeeland. Het betreft een geïntegreerd optreden van grondeenheden en helikopters tijdens de oefening Phoenix Challenge.

De oefening vindt plaats op verschillende militaire oefenlocaties in Noord-Brabant en op een zweefvliegterrein in Zeeland.

Op dinsdag 20 en donderdag 22 oktober vinden er vliegbewegingen plaats. Op dinsdag 20 oktober wordt in de middag gevlogen op de Oirschotse heide, oefenterrein Budel-Weert en luchtmachtbasis de Peel. Deelnemende luchteenheden zijn vier Apache gevechtshelikopters, twee Chinook & twee Cougar transporthelikopters en twee Duitse Bölkow helikopters. Grondeenheden zijn een compagnie mariniers, een peloton van de Luchtmobiele Brigade en specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie. Op donderdag 22 oktober wordt gevlogen tijdens een avondmissie op en in de omgeving van het zweefvliegterrein Axel, Zeeland. Helikopters keren uiterlijk om 22.00 uur terug op vliegbasis Gilze-Rijen.

Tijdens de oefening wordt beoefend hoe met een gecombineerde aanval vanuit de lucht een object in vijandelijk gebied wordt veiliggesteld. Bij een dergelijke actie vliegen eerst Apache gevechtshelikopters vooruit om een vijandig gebied te verkennen en eventueel vrij te maken voor grondeenheden. Daarna worden Chinook en Cougar transporthelikopters met grondtroepen door Apaches en Duitse Bölkows geëscorteerd naar het object om het volledig en veilig onder controle te krijgen. Het doel van de oefening is een veilige en efficiënte samenwerking tussen de verschillende grond en luchteenheden. In de aangewezen vlieggebieden mogen militaire helikopters zo laag vliegen als voor het doel van de oefening noodzakelijk is.

Voor informatie over vliegbewegingen zie www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen.
Provincie:
Tag(s):