vrijdag, 16. oktober 2009 - 14:01

Defensie tekent voor 15 'slimme' parachutes

Den Haag

Defensie Materieel Organisatie en Dutch Space hebben een contract getekend voor de levering van 15 Smart Parafoil Autonomous Delivery Systemen (SPADES), een bevoorradingsysteem per parachute. Dit heeft het ministerie van Defensie vrijdagmiddag laten weten.

SPADES kan volledig autonoom en met grote precisie ladingen tot 1000 kg naar afgelegen of gevaarlijke gebieden brengen.

SPADES
Vanaf grote hoogte wordt de parachute met de lading uit een vliegtuig gegooid. Het systeem vliegt zichzelf daarna via GPS en een geavanceerd besturingssysteem over grote afstand naar een vooraf gekozen locatie op de grond. Met een gemiddelde nauwkeurigheid van 50 meter kan SPADES zo snel, veilig en 'geruisloos' goederen brengen naar plekken die op andere wijze niet bereikbaar zijn.

`Stiekem' aangeleverd
Deze nieuwe ondersteuning van militaire operaties, waarbij snelheid en accurate inzet van levensbelang zijn, is een grote verbetering voor de special forces, zoals commando´s en mariniers. Zij treden vaak op in vijandelijk gebied en om hun positie niet prijs te geven is het wenselijk dat bevoorrading van bijvoorbeeld brandstof, munitie en voedsel ook `stiekem' aangeleverd wordt.

Tactische uitbreiding
Op de bevoorradingsbasis wordt de bestelling gepakt en de coördinaten waar de special forces zitten wordt in het systeem geprogrammeerd. De lading wordt dan met behulp van een transportvliegtuig van grote hoogte (buiten gehoor- en zichtafstand) afgeworpen. Dit systeem is een uitbreiding van de tactische mogelijkheden tijdens operaties en draagt bij aan het succes van vredesoperaties in gebieden als Afghanistan.
Provincie:
Tag(s):