maandag, 17. augustus 2009 - 13:45

Defensieduikers ruimen zware bom

Ambt Delden

Duikers van de maritieme tak van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) hebben zondag 16 augustus een vliegtuigbom van 500 pond uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. De bom werd gevonden in de plaats Ambt Delden in Gelderland. Dit heeft Defensie maandag laten weten.

Het explosief lag op de bodem van het Twentekanaal waar Rijkswaterstaat momenteel een verbredingsproject uitvoert. De vijfhonderdponder is een blindganger die waarschijnlijk tijdens een bomaanval in november 1944 in het kanaal terecht is gekomen.

Gebied afgesloten
In de ochtend werd een gebied met een diameter van een kilometer rondom de spoorbrug over het Twentekanaal afgesloten. Bewoners en recreanten binnen deze zone werd aangeraden het gebied tijdelijk te verlaten en daarbuiten opvang te zoeken. Wegen werden afgesloten en de scheepvaart en het spoor- en luchtverkeer werd stilgelegd.

Om 12.30 uur was de bom gedemonteerd en geborgen. Het explosief is vervoerd naar depot De Bree in de gemeente Hof van Twente waar het om 15.40 uur tot ontploffing is gebracht.
Provincie:
Tag(s):