woensdag, 3. juni 2009 - 22:14

Delftse studenten racen met levensgrote speelgoedauto’s

Delft

Op dinsdag 9 juni 2009 nemen 40 teams van eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde van de TU Delft het tegen elkaar op in de finale van de jaarlijkse ontwerpwedstrijd.

Dit jaar bouwen de studenten een voertuig dat functioneert op het terugduw principe. De auto wordt een meter naar achter geduwd waarbij de energie wordt opgeslagen en rijdt met behulp van die energie vervolgens zo ver mogelijk vooruit.

De opdracht voor de jaarlijkse ontwerpwedstrijd voor eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde luidt: Ontwerp, maak en test een eenpersoonsvoertuig, dat functioneert op het terugduw principe. Het eenpersoonsvoertuigje slaat energie op doordat het precies één meter achteruit wordt geduwd. Het team dat de langste afstand aflegt met bestuurder wint. Aan het voertuig zijn vooraf strenge randvoorwaarden opgelegd, die de toch al lastige opgave bemoeilijken.

Ontwerpwedstrijd

De ontwerpwedstrijd voor eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde aan de TU Delft maakt deel uit van het reguliere onderwijsprogramma. Naast studiepunten kunnen de studenten met hun terugduwvoertuig geldprijzen verdienen.

Het ontwerpproject vindt dit jaar al voor de dertiende keer plaats. De afgelopen jaren bouwden de studenten onder meer een ‘gekkomaat’ die studenten voor een dag tot spiderman maakte, een ‘strafschoprobot’ die het opnam tegen oud-voetballer John de Wolf en een mechanische dartswerper, die het talent van Raymond van Barneveld ter discussie stelde.

De Ontwerpwedstrijd wordt georganiseerd in samenwerking met Gezelschap Leeghwater, de studievereniging van Werktuigbouwkunde. Dit Gezelschap nam ooit het initiatief tot de wedstrijd, als aanvulling op het onderwijsprogramma. Meedoen aan de ontwerpwedstrijd werd deel van het reguliere eerstejaars ontwerponderwijs, nadat was bewezen dat het voor de studenten een enthousiasmerende oefening is in het vertalen van een technisch concept naar de praktijk.

De wedstrijddag begint om 09.00 uur, aan de Leeghwaterstraat, achter het gebouw van de faculteit Werktuigbouwkunde. De finalerace is om 16.00 uur gevolgd door de prijsuitreiking.
Categorie:
Tag(s):