zaterdag, 3. januari 2009 - 14:18

Demonstratie tegen aanvallen Israël in Gazastrook

Amsterdam

Tegen de aanvallen van Israël op de Gazastrook wordt vandaag door een aantal organisaties gedemonstreerd. Men vindt dat er een einde moet komen aan het offensief. Ook de Nederlandse regering zou volgens hen het militaire ingrijpen openlijk moet veroordelen.

Een brede coalitie van Palestijnen, Joden, moslims, socialisten en verschillende solidariteitsgroepen roept op tot deze landelijke demonstratie. Voortzetting van de Israëlische aanvallen, waarvan de Israëlische legerleiding zei dat ze 'nog maar het begin' zijn, zal onvermijdelijk leiden tot nog meer burgerslachtoffers en verdere escalatie, zo meldt het Nederlands Palestina Komitee op zijn site.

Rond één uur verzamelden de demonstranten zich op het Museumplein. Daar beginnen ze later zaterdagmiddag aan een protestmars door het centrum van de stad.

Ook elders in de wereld, onder meer in Londen, zullen vandaag demonstraties, zoals in Amsterdam, gehouden worden. De afgelopen week waren er in Den Haag en Rotterdam ook al protesten tegen het optreden van Israël.

Update

De demonstratie is inmiddels (bijna) teneinde. De politie van Amsterdam laat weten dat men rond 16.45 uur met de laatste speeches bezig was en dat de demonstratie in zijn algemeenheid rustig is verlopen.

Er hebben tot nog toe twee aanhoudingen plaatsgevonden. Eén demonstrant had een katapult bij zich en een katapult geldt als wapen en is dus verboden.

Een vrouwelijke demonstrant had een spandoek bij zich met daarop leuzen die naar de holocaust verwezen. Toen zij deze, nadat de politie haar hiertoe opdracht had gegeven, niet verwijderde, is zij op last van de officier aangehouden. Haar staat een proces-verbaal te wachten.

Verder hebben zich geen incidenten voorgedaan en hoefde de ME niet te worden ingezet.
Provincie:
Tag(s):