zaterdag, 24. oktober 2009 - 19:57

Demonstratie voor behoud Centrum voor de Kunsten

Heerenveen

Zaterdagmiddag was het een drukte van belang op de overkluizing in het Heerenveense centrum. Gewapend met trommels, fluiten en gitaren hielden enkele honderden docenten, ouders en leerlingen van Centrum voor de Kunsten A7 zaterdagmiddag een grote muzikale demonstratie in het centrum van Heerenveen.

Hiermee hopen ze de vier participerende gemeenten alsnog over te halen financieel bij te springen om de zo goed als failliete instelling te redden. Gevraagd wordt een lening van €250.000 om dit jaar door te komen. Op de melodie van Opzij van Herman van Veen en Beethoven’s Vijfde Symfonie waren heuse strijdliederen ingestudeerd. De demonstranten trokken na enkele toespraken van A7-docenten onder luid tromgeroffel door het centrum van het Friese Haagje.

Zoals bekend lijkt een faillissement van het Centrum voor de Kunsten A7 lijkt onafwendbaar. De organisatie kan de salarissen van de 130 personeelsleden over deze maand niet meer betalen. De stichting staat 22.000 euro in het rood bij de Rabobank die een krediet van twee ton inmiddels heeft ingetrokken. De gemeenteraad van Heerenveen blijkt niet de helpende hand toe te willen steken. Alle fracties schaarden zich vorige week achter het eigen college die al eerder heeft aangegeven dat er geen financiële steun aan het centrum zal worden verleend.

Het Centrum voor de Kunsten A7 is een zelfstandige stichting die wordt gesubsidieerd door vier gemeenten: Heerenveen, Opsterland en Oost- en Weststellingwerf. Zij steken jaarlijks bijna 1.5 miljoen euro in het project. Dit is de afgelopen jaren, door uiteenlopende redenen, niet voldoende geweest waardoor het centrum nu met een tekort zit van 250.000 euro. Volgens de eigen organisatie, door incidentele tegenslagen, een eenmalig tekort.
Provincie:
Tag(s):