zaterdag, 19. september 2009 - 23:04

Derde nederlaag op rij voor AZ

Alkmaar

(Elfvoetbal) AZ heeft zaterdagavond de derde nederlaag op rij geleden. De regerend landskampioen kon in aanvallend opzicht geen vuist maken tegen NEC, dat er dankzij een late goal van Lorenzo Davids met de drie punten vandoor ging: 0-1.

De digitale klok in het DSB Stadion had zaterdagavond beter vanaf minuut twintig kunnen beginnen. Tot die tijd gebeurde er namelijk bar en bar weinig. Mogelijk kampend met de naweeën van het midweekse Champions League-optreden in Griekenland kon AZ het ruim 16.000 koppige thuispubliek geen vertier bieden. De lichte fluitconcerten vanaf de tribune waren dan ook niet echt een verrassing.

Slechte passing, van met name David Mendes da Silva, gebrek aan creativiteit en matheid typeerden het spelbeeld in de openingsfase. Moussa Dembélé, weinig balvast, en Mounir El Hamdaoui, wederom niet erg fit ogend, konden geen vuist maken in aanvallend opzicht.

Welgeteld één grote kans viel er voor de ploeg van trainer Ronald Koeman te noteren. Een lage voorzet van Brett Holman was echter niet aan Héctor Moreno besteed. De Mexicaan raakte de bal niet goed en zag het leren projectiel over het doel van Gábor Babos vliegen. NEC bleef tot aan de rust simpel overeind, al konden de Nijmegenaren zelf ook niet gevaarlijk worden. Alleen Moestafa Kabir zorgde zo nu en dan voor wat dreiging.

In de rust nam Koeman maatregelen. Hij wisselde Holman voor Graziano Pèlle en verplaatste Dembélé naar de rechtsbuitenpositie. Die tactische omzetting leverde amper resultaat op. Alleen Mendes da Silva kon voor het uur spelen gevaarlijk worden na een actie van de Belg, maar zijn pegel eindigde op de vuisten van Babos. Niet veel later werd Dembélé vervangen door Jeremain Lens.

Met het inbrengen van Rasmus Elm in de 72e minuut gooide Koeman zijn laatste troef op tafel. Veel mocht het allemaal niet baten, hoewel er in de laatste paar minuten toch nog enkele grote kansen waren voor AZ. Elm was echter zeer ongelukkig in de afwerking, alsmede Pèlle en Pocognoli. Door een verdwaald schot van Lorenzo Davids ging NEC er uiteindelijk nog met de winst vandoor, al dient gezegd dat dat iets te veel eer was voor de bezoekers uit Gelderland.
Categorie:
Tag(s):