vrijdag, 8. mei 2009 - 12:25

Derde patiënt met Mexicaanse griep in Nederland

Den Haag

Bij een 52-jarige Nederlandse man is Mexicaanse griep vastgesteld. Dit heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag bekendgemaakt.

De man wordt behandeld met de virusremmer Tamiflu en is aan de beterende hand. De man keerde op woensdag 6 mei met KLM vlucht KL 686 terug uit Mexico. Het RIVM verwacht de komende weken meer terugkerende reizigers met deze griepvariant.

Aangezien de man mogelijk besmettelijk was tijdens zijn terugvlucht worden medereizigers die in zijn nabijheid zaten door de GGD benaderd. Zij worden geïnformeerd over hoe zij moeten handelen bij klachten, ook worden virusremmers voorgeschreven.

Ook de overige passagiers van deze vlucht zullen op de hoogte gebracht worden. Verdere maatregelen zijn voor hen volgens het RIVM niet nodig. Mensen die nauwe contacten met de 52-jarige hebben worden geïnventariseerd en indien nodig preventief behandeld.

Eerdere besmettingen in Nederland met dit griepvirus betroffen een 3-jarig kind en een 53-jarige vrouw die in Mexico waren geweest en na terugkomst in Nederland ziek werden. Zij zijn inmiddels weer hersteld. Tot nu toe is bij geen van hun contacten Mexicaanse griep vastgesteld. De drie Nederlandse patiënten hebben onderling geen contact gehad.

Mensen die binnen 7 dagen na terugkomst uit Mexico koorts en griepachtige verschijnselen krijgen moeten contact opnemen met de huisarts.
Provincie:
Tag(s):