maandag, 24. augustus 2009 - 12:51

Didgeridoo spelen tegen snurken

Nijmegen

Bij een aantal snurkers en slaapapneu-patiënten werken bestaande behandelingen onvoldoende. Voor deze groep heeft het Slaapcentrum CWZ Nijmegen een nieuwe behandeling binnengehaald: keelspiertraining met de didgeridoo.

De didgeridoo is een Australisch instrument, waarbij de techniek van het circulair ademen wordt toegepast: uitademen via een reservoir in de mondholte en gelijktijdig inademen via de neus. Deze techniek kan de ernst van de klachten aanzienlijk verhelpen.

Snurken ontstaat door een vernauwing van de bovenste luchtwegen. Bij het dichtvallen van de luchtweg ontstaat een adempauze, apneu genoemd. Iemand met meer dan 5 apneus per uur en klachten van slaperigheid overdag, leidt aan het slaapapneu- syndroom. Ernstig slaapapneu syndroom wordt behandeld met CPAP, een soort maskerbeademing voor ‘s nachts. Minder ernstige vormen kunnen vaak behandeld worden met snurkbeugels. Bij sommige patiënten is een operatie mogelijk.

Het Slaapcentrum CWZ Nijmegen biedt alle bovenstaande behandelingen. Samenwerkende keel-neus-oorartsen, longartsen en neurologen zoeken naar een individuele oplossing voor elk slaap- of snurkprobleem. De nieuwe keelspiertraining is volgens het centrum veelbelovend. Uit een artikel van een Zwitserse onderzoeksgroep in het vooraanstaande tijdschrift The British Medical Journal blijkt dat na vier maanden training een spectaculaire afname van de ernst van het slaapapneu-syndroom en het snurken optrad.

In het CWZ zal een instructeur patiënten de nieuwe techniek gaan leren. Het Slaapcentrum behandelt deze mensen in onderzoeksverband en zal daarom de kosten van de lessen voor haar rekening nemen. Leiden u en/of uw partner aan snurkklachten of denkt u het slaapapneu-syndroom te hebben? En lijkt het u wat mee te doen aan de ademhalingsspiertraining? Laat u dan door uw huisarts verwijzen voor een slaapstudie in het Slaapcentrum CWZ. Daarna wordt beoordeeld of u kunt deelnemen aan de studie.
Provincie:
Tag(s):