vrijdag, 3. april 2009 - 16:47

"Directie Alvon zet werknemers onder druk"

Veenoord

De directie van Alvon Bouwsystemen in Veenoord is niet ingegaan op het ultimatum van CNV Steen en glas. Het ultimatum is zojuist verstreken. "Dat betekent dat er volgende week woensdag de hele dag wordt gestaakt", kondigt CNV-onderhandelaar Gerard van Dijk aan.

Bij Alvon Bouwsystemen raken bij een reorganisatie 25 van de in totaal 160 werknemers hun baan kwijt. De onderhandelingen over een sociaal plan zijn vastgelopen, het laatste eindbod is door de vakbondsleden massaal afgewezen. "De directie doet net alsof er iets heel moois op tafel ligt. En klaagt vervolgens dat wij het maar niks vinden en - nog erger - het bedrijf met onze houding schade berokkenen. Wat een onzin!", reageert Van Dijk kwaad. "Waarom steekt de directie niet de hand in eigen boezem? Als er een fatsoenlijk sociaal plan op tafel had gelegen, was deze ellende helemaal niet nodig! We staken heus niet voor ons plezier."

De bonden (CNV Steen en glas en FNV Bondgenoten) eisen in een brief aan de directie dat de 25 werknemers een fatsoenlijke vertrekvergoeding krijgen (het aantal dienstjaren x hun maandsalaris, op basis van de 'oude' kantonrechtersformule), plus een budget voor begeleiding naar ander werk. De directie wil met de vertrekvergoeding niet verder gaan dan een kantonrechtersformule van 0,8.

Van Dijk maakt zich er kwaad over dat de directie net doet alsof een duurder sociaal plan gevolgen zal hebben voor het voortbestaan van het bedrijf. "Alsof wij geen oog zouden hebben voor de toekomst van Alvon! Ik zou toch denken van wel. Maar van de werknemers die hun baan kwijtraken, moet Alvon wel fatsoenlijk afscheid nemen. Het moederbedrijf van Alvon, het concern CRH, heeft vorig jaar 1,6 miljoen euro winst gemaakt. Er is geld genoeg voor een normaal sociaal plan."

Volgens Van Dijk zet de directie haar werknemers nu zelfs onder druk, door een handtekening onder een brief te vragen. "Een soort loyaliteitsverklaring aan de directie. Ik heb dit niet vaak meegemaakt; ik vind het een zeer kwalijke zaak en behoorlijk intimiderend."

Volgens Van Dijk is er bij de werknemers echter grote vastberadenheid. "In onze ledenvergadering hebben de werknemers afgelopen maandag anoniem kunnen stemmen. De uitslag was duidelijk: vrijwel iedereen wijst het eindbod van de directie af en wil actievoeren voor een goed sociaal plan."

De CNV-onderhandelaar verbaast zich er daarnaast over, dat de directie in het laatste eindbod nogal neerbuigend doet over de begeleiding naar ander werk. "Ik citeer uit de brief: 'De werknemers geloven niet zo in het nut van de inspanningen om mensen van werk naar werk te krijgen. Het gaat hun niet om de toeters en bellen, het gaat om het geld'. Ik vind het ronduit beschamend dat een bedrijf zo makkelijk denkt af te komen van de morele plicht om werknemers te helpen bij het vinden van ander werk."
Provincie:
Tag(s):