vrijdag, 9. januari 2009 - 23:03

Dit weekend fraai schaatsweer, hulpdiensten alert!

Utrecht

Wie dit weekend van plan is te gaan schaatsen, moet dat zeker doen. Volgens het KNMI wordt het dit weekend fraai schaatsweer met flink wat zon en vorst.

Boven de sneeuw in Limburg kan het circa 18 graden vriezen. Volgende week loopt de temperatuur langzaam op maar 's nachts vriest het nog op veel plaatsen.

Ook worden er dit weekend weer veel toertochten georganiseerd door de schaatsbond KNSB. Mede hierdoor verwacht de ANWB op lokale en regionale wegen flinke drukte richting de perfecte schaatsplekken.

Wel roept de ANWB op voldoende ruimte vrij te laten bij het parkeren voor het passeren van hulpdiensten. Door de verwachte drukte zullen parkeerterreinen al snel overvol staan.

Een aantal ziekenhuizen in ons land heeft zich voorbereid op extra drukte dit schaatsweekend. Men verwacht opnieuw een stroom van mensen met botbreuken bij eerste hulpposten door valpartijen op het ijs. Een ziekenhuis in Emmen besloot eerder deze week extra medisch defensiepersoneel in te zetten om het aan-'bod' te kunnen verwerken.

Maar ook de ambulancedienst IJssel-Vecht en UMCG Ambulancezorg hebben in het gebied Steenwijk-Meppel de handen ineen geslagen om dit weekend de verwachte drukte met onfortuinlijke schaatsers goed aan te kunnen.

De grote vraag voor de schaatsers blijft natuurlijk hoe lang de vorstperiode het nog volhoudt. Volgens de meteorologen van het KNMI wordt het na het weekeinde geleidelijk minder koud, maar vooral in het zuiden en oosten blijft het 's nachts vriezen. Op de langere termijn voor 10 tot 15 dagen vooruit zijn de prognoses nog heel onzeker. Een deel van de uitkomsten wijst op zachter weer, een ander deel houdt het op vorst.
Provincie:
Tag(s):