dinsdag, 6. oktober 2009 - 15:56

"Dollar op de schop om schaarse olie"

Amsterdam

Op dit moment wordt er in het geheim gewerkt aan een nieuwe munteenheid die een einde moet maken aan de hegemonie van de Amerikaanse dollar op de oliemarkt.

Olieproducerende landen, waaronder ook Rusland, praten daarover met landen als China, Japan, Brazilië en Frankrijk.

Met de nieuwe munteenheid, die in 2018 moet worden ingevoerd, zal de schaarse olie mee in– en uitgevoerd worden. Specialisten spreken van een nieuwe economische wereldorde waarin komaf gemaakt wordt met de Amerikaanse invloed op de financiële markten.


Munt is ‘mand’

Volgens de krant de The Independent, die er dinsdag over bericht, zijn ministers van financiën en topbankiers van de betrokken landen al meerdere malen in het geheim bij elkaar geweest.

De nieuwe munteenheid zou een 'mand' zijn met daarin ondermeer de Japanse yen, de Chinese yuan, de euro, goud en een nieuwe gezamenlijke munt van de landen in de Golf, aldus de krant.


Goudprijs

Binnen negen jaar willen de landen de dollar als betaalmiddel voor olie weren. Het verklaart wellicht de stijgende goudprijs van de laatste tijd.


"Amerikanen snappen het niet"

China, de grootste verbruiker van olie (60 procent), ziet de nieuwe munt het liefst zo snel mogelijk komen. Zij stellen voor om goud te gebruiken als overgangsbetaalmiddel. De Amerikanen zijn op de hoogte van de geheime meetings, maar snappen volgens insiders de ernst niet.

Oorlog

Specialisten zien de komende jaren een economische oorlog ontstaan tussen de Amerikanen en de Chinezen om de olie in het Midden-Oosten.

Ook grote erg snel economische groeiende landen als Brazilië en India doen mee. Als de Russen overstag gaan, bestaat er zelfs een reële kans dat ook de Britten met de euro instappen.

Géén weg meer terug

Topbankiers zeggen dat de onderhandelingen over de nieuwe olie-munteenheid ondertussen al zo ver zijn dat er geen weg meer terug is. Wanneer de nieuwe olie-munt een feit wordt dan zal Amerika geïsoleerd raken.
Categorie:
Tag(s):