zaterdag, 14. februari 2009 - 22:20

Dom rood voorkomt sensatie Volendam bij Twente

(Elfvoetbal) FC Volendam lag op koers om voor een sensatie te zorgen bij FC Twente, maar gooide zelf roet in het eten. Met een 1-0 voorsprong op zak pakte Volendammer Gerry Koning een onnodige rode kaart. Dat stelde het matig spelende Twente in staat om nog voor rust weer op voorsprong te komen. In de saaie tweede helft beperkte de club uit Enschede zich tot het plichtmatig rondspelen van de bal.

Dat Twente gas terugnam, was jammer, want tot aan de rust was de wedstrijd geweldig. Het eerste half uur alleen al bevatte meer hoogtepunten dan een gemiddelde samenvatting op Studio Sport. Blaise Nkufo gaf het startsein voor de briljante openingsfase door in de derde minuut een levensgrote kans te missen. Drie minuten later kwam Volendam op voorsprong. Hamit Yildiz kapte op de rand van de zestien Kenneth Perez uit, waarna de Deen in een reflex met zijn linkerbeen de Volendammer liet struikelen.

Vanaf de stip schoot Paul de Lange de bezoekers op een verrassende voorsprong. In de daaropvolgende tien minuten creëerden Twente én Volendam de ene na de andere kans, en voorkwam de lat zowel de 1-1 als de 0-2.

Juist toen Twente zich begon te realiseren dat het daadwerkelijk een moeilijke avond ging beleven, drukte Volendam op de grote rode self-destruction knop. Rechtsback Gerry Koning had al geel op zak toen hij rond de middencirkel een totaal onnodige overtreding op Eljero Elia beging. Met nog zeventig minuten te spelen stond Volendam dan wel op voorsprong, het moest die wel met tien man verdedigen.

Dat bleek een onmogelijke opgave. Namens Twente sloeg Marko Arnautovic als eerste toe. De Oostenrijker werd diepgestuurd door Perez en schoof de bal bekwaam langs doelman Paul Verhoeven. Enkele minuten later werd Peter Wisgerhof in de zestienmeter vastgehouden en mocht Nkufo vanaf elf meter zijn eerdere missers goed maken. Met een zuiver ingeschoten strafschop maakte de spits een einde aan de wedstrijd, die exact 33 minuten lang spannend was.