maandag, 25. mei 2009 - 14:26

Donorregister ontvangt donorformulier van bisschop Wiertz

Roermond

Bisschop Frans Wiertz van het bisdom Roermond heeft zich maandag 25 mei als donor geregistreerd in het Donorregister. Wiertz overhandigde zijn donorformulier persoonlijk aan het hoofd van het Donorregister, Rob Zeguers. Dit heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) maandag bekendgemaakt.

De bisschop vindt het donorschap een vorm van naastenliefde die past bij de beginselen van het katholieke geloof. Hij roept op tot navolging. Met het overhandigen van het donorformulier opende de bisschop de tentoonstelling over orgaan- en weefseldonatie die deze week in het academisch ziekenhuis in Maastricht (azM) wordt gehouden.

Bezoekers worden met de expositie op een interactieve manier aangezet tot nadenken over orgaan- en weefseldonatie. De tentoonstelling is beschikbaar gesteld door NIGZ-Donorvoorlichting.

Eerder al – in februari - heeft bisschop Wiertz in de vastenbrief een oproep gedaan om orgaandonor te worden. Hij deed dit naar aanleiding van een open brief van een negentienjarige jongen die onlangs een harttransplantatie heeft ondergaan.

Meer dan 5,3 miljoen inwoners van Nederland hebben hun keuze over orgaan- en weefseldonatie in het Donorregister laten vastleggen. Er zijn vier keuzemogelijkheden: wel of geen donor, of de keuze overlaten aan nabestaanden dan wel een specifieke persoon. Het merendeel van de geregistreerden – bijna 60 procent – geeft toestemming voor donatie.

In de eerste vier maanden van dit jaar hebben 201 post-mortale orgaantransplantaties plaatsgevonden. Het academisch ziekenhuis Maastricht is een van de acht Nederlandse ziekenhuizen waar organen en of weefsels na overlijden worden getransplanteerd.
Provincie:
Tag(s):