vrijdag, 6. maart 2009 - 10:59

Donorregister roept jongeren op keuze te registreren

Circa 200 duizend jongeren worden eind deze maand opgeroepen om zich als donor in het Donorregister te registreren. Zij ontvangen een speciaal mailpack waarmee ze orgaan- en weefseldonatie driedimensionaal kunnen beleven.

Jongeren staan positief tegenover orgaan- en weefseldonatie. De afgelopen jaren registreerden ruim 360 duizend jongeren zich in het Donorregister met keuze 1, toestemming voor donatie. Een overgrote meerderheid legde de keuze vast nadat zij door het Donorregister was aangeschreven. Sinds de oprichting van het Donorregister in 1998 zijn ruim 1,8 miljoen jongeren die recent achttien jaar zijn geworden, benaderd. De totale respons bedraagt gemiddeld circa 36 procent.

Ieder jaar wordt de aanschrijving begeleid door een voorlichtingscampagne, georganiseerd door NIGZ-Donorvoorlichting. Dit jaar heeft de campagne een primeur voor Nederland: de folder en het donorformulier uit het mailpack zijn voorzien van een driedimensionale animatie. Hiervoor kunnen jongeren naar de website www.donorformulier.nl gaan. Zodra het donorformulier of de folder uit het mailpack voor de webcam wordt gehouden, start op het beeldscherm een driedimensionale animatie waarin stilgestaan wordt bij orgaan- en weefseldonatie en het belang van registratie. Naast deze animatie zal de campagne ook bestaan uit radiospotjes en veel aandacht via internet.

Op dit moment staan in het Donorregister circa 5,3 miljoen keuzes geregistreerd. Ruim 57 procent van de geregistreerden wil na overlijden donor zijn.
Provincie:
Tag(s):