dinsdag, 19. mei 2009 - 15:20

Douane Schiphol onderschept 9 kilo olifantenivoor

Schiphol

De Douane op Schiphol heeft afgelopen zondag ruim 160 van olifantenivoor vervaardigde voorwerpen onderschept. Het betrof ongeveer 9 kilo bij elkaar.

De voorwerpen bestonden uit bestek, waaiers, beeldjes en doosjes. Daarnaast werden nog 5 waaiers van karetschildpadschild en een bewerkte tand van een nijlpaard aangetroffen.

Bij een passagier die op doorreis was van Engeland naar China is een deel van de voorwerpen is zijn handbagage aangetroffen. De passagier kon geen geldige papieren overleggen waaruit bleek dat deze zending legaal was en met een vergunning werd uitgevoerd. Naar aanleiding van deze vangst heeft de Douane ook zijn ruimbagage gecontroleerd. Daaruit bleek dat zijn koffer geheel gevuld was met ivoren voorwerpen. Alle goederen zijn door de Douane in beslag genomen. De zaak wordt overgedragen aan het Functioneel Parket.

Bij in-, uit- of doorvoer van bedreigde dier- en/of plantensoorten, zoals in dit geval, moet men aan de Douane een CITES-vergunning kunnen tonen. Deze documenten worden afgegeven door de bevoegde autoriteiten van het land waar de artikelen gekocht zijn.
Provincie:
Tag(s):