vrijdag, 8. mei 2009 - 12:35

Draaiorgeldag in het Nederlands Openluchtmuseum

Arnhem

Op zondag 17 mei a.s.wordt in het Nederlands Openluchtmuseum de traditionele draaiorgeldag georganiseerd. Jaarlijks brengt de Kring van Draaiorgelvrienden een unieke collectie straat-, dans- en kermisorgels bijeen in het museumpark.

Al meer dan een eeuw lang zorgen draaiorgels voor sfeer en gezelligheid op straat en ze horen dan ook echt bij Nederland. Oude tijden herleven als meer dan twintig bijzondere orgels te zien en te horen zijn in het Arnhemse museumpark. Liefhebbers van muzikale tradities halen op 17 mei hun hart op in het Openluchtmuseum.

Verspreid over het museumpark spelen orgels met klinkende namen als ‘De Korsikaan’ (Carl Frei), de ‘lange Gavioli’ (1898 -Gavioli), de Lekkerkerker (1923-Carl Frei), een beschermd roerend cultuurmonument en de ‘35er Ruth’ uit 1903 die al generaties lang in bezit is van de Hengelose familie Gigengack. De ‘Kolb’ die rond 1900 in Moravië (in het huidige Tsjechië) werd gebouwd is op 17 mei voor het eerst in Nederland te horen.

Het draaiorgel wordt vaak in één adem genoemd met klompen en tulpen. Orgelverhuurder Leon Warnies die zich in 1875 in Amsterdam vestigde is de grondlegger van die typisch Nederlandse straatorgelcultuur. Hij bedacht een premiesysteem; De orgelman die zijn orgel goed onderhield en exploiteerde, kreeg een mooier instrument. Dat was een goede stimulans voor de orgelman en een garantie voor kwaliteit. Tot de 2e wereldoorlog telden steden als Amsterdam en Rotterdam dagelijks meer dan 30 straatorgels in concert; uniek in de wereld. Maar, ook op kermissen en in café's en danszalen zorgden draaiorgels voor vrolijke muziek. Een prachtige selectie orgels is op 17 mei a.s. te zien in het Nederlands Openluchtmuseum.

‘Roerende cultuurmonumenten’
In 1954 werd de Kring van Draaiorgelvrienden (KDV) opgericht. De vereniging telt ca 1500 leden en zet zich in om zoveel mogelijk van de draaiorgel­geschie­denis voor Nederland te behouden. Zo heeft de vereniging ervoor gezorgd dat zeven unieke historische draaiorgels officieel zijn erkend als “roerende cultuurmonumenten� waardoor ze zijn beschermd tegen uitvoer naar het buitenland. De Lekkerkerker (1928) is te bewonderen en te beluisteren tijdens de draaiorgeldag in het Openluchtmuseum.
Provincie:
Tag(s):