donderdag, 22. januari 2009 - 21:45

Drentse sporters beloond tijdens Sportgala Drenthe

Hoogeveen

Het vijfde Sportgala Drenthe vond afgelopen woensdag plaats in Theater- Congrescentrum De Tamboer in Hoogeveen, tijdens dit stijlvolle evenement werden diverse sporters uit Drenthe beloond voor de geleverde prestatie. Dit jaar ging de prijs voor sportman/-vrouw van het jaar 2008 naar dressuuramazone Adelinde Cornelissen, de prestaties van motorcoureur Jasper Iwema zijn bekroond met de verkiezing tot Drents sporttalent en de korfballers van DOS‘46 werden wederom eerste in de categorie Drentse sportploeg.

De Tamboer kreeg speciaal ten gelegenheid van de komst van de Vuelta naar Drenthe, een Spaans tintje. Zo stond ook het programma in het teken van Spanje en fietsen: Biketeam Holland haalde spannende caperiolen uit op de fiets en de afsluitende act was van Imca Marina met haar hit Viva Espana.

Als speciale gasten waren de Spaanse vertegenwoordigers van de Vuelta aanwezig, zoals directeur van Unipublic Javier Guillén en wereldkampioen Abraham Olano Manzano. Tijdens het sponsordiner, voorafgaand aan het gala, ondertekenden zij samen met gedeputeerde mevrouw Anneke Haarsma het zogeheten Vuelta-contract.

Mariette van den Berg reikte namens de Richard Krajicek Foundation de provinciale prijs uit voor de gelijknamige landelijke Awardverkiezingen. De prijs ging naar het project van CSG Beilen, voor het project genaamd ‘School en Sport’. Bij dit sportkennismakingsproject werkt de school samen met veel verschillende sportverenigingen waarbij de leerlingen kennis kunnen maken met uiteenlopende sporten. De jury loonde dit project door de sterke samenwerking met de sportverenigingen en de betrokkenheid van jongeren bij de organisatie.

Daarnaast kreeg de TVM Oeuvreprijs een nieuwe naam. In bijzijn van de zoon van wijlen Relus ter Beek, maakte president-directeur van TVM, Arjan Bos, bekend dat de prijs van nu af aan de Relus ter Beek oeuvreprijs zal gaan heten. Deze prijs ging naar de organisatie van de Ronde van Drenthe.

Dressuuramazone Adelinde Cornelissen is na een zeer spannende verkiezingsstrijd als winnaar uit de bus gerold. Het jaar 2008 was zeer succesvol voor de amazone uit Beilen. Ze mocht als reserve mee naar de Olympische Spelen in Peking. Vervolgens scoorde ze een hattrick met de kür op muziek door de wereldbeker kwalificatiewedstrijden van Stockholm, Londen en in Mechelen te winnen. Cornelissen was afwezig in verband met Jumping Amsterdam, maar was telefonisch wel even te horen. Haar broer Ronald Cornelissen kreeg de prijs uit handen van de heer Lensink, directeur van NDC Mediagroep.

Gedeputeerde Anneke Haarsma maakte bekend dat motorcoureur Jasper Iwema uit Hooghalen tot het sporttalent van 2008 is verkozen. Iwema reed in 2008 op zijn 125cc motor in de Nederlandse, Duitse én Spaanse competitie. Hij haalde zelfs een wildcard binnen voor de TT in Assen. Ook werd hij het afgelopen jaar zesde tijdens het Europese kampioenschap. Aan de talentprijs is een bedrag van € 2.500 gekoppeld.

DOS´46 uit Nijeveen stond deze avond voor alweer de vierde keer op rij op het podium als winnaar in de categorie Drentse sportploeg. Net zoals in 2007 wonnen de korfballers ook in 2008 weer de Europa Cup. Helaas ging het Nederlands kampioenschap net aan hun neus voorbij, toen ze in de finale verloren van Koog Zaandijk. De prijs werd overhandigd door de heer de Lang, directeur SportDrenthe en wereldkampioen Abraham Olano. Laatstgenoemde vertelde dat hij de sport korfbal niet kende, maar dat hij het leuk vond dat de sport gemengd was, zeker als dat ook buiten het veld het geval was.

Niemand minder dan NOS-presentator Toine van Peperstraten nam de presentatie op zich. De organisatie van het Sportgala is in handen van SportDrenthe. Een uitgebreide samenvatting van het Sportgala Drenthe 2008 wordt op donderdag 22 januari door RTV Drenthe uitgezonden.
Provincie:
Tag(s):