zaterdag, 7. maart 2009 - 11:57

Dronken jongeren onder 16 stevig aanpakken

Almere

Jongeren vanaf 12 jaar kunnen een forse bekeuring tegemoet zien wanneer ze dronken over straat zwalken. Onder de 16 jaar is dat wettelijk nog niet mogelijk, maar daar komt verandering in volgens Annemarie Jorritsma. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) steunt deze aanpak.

Jorritsma, voorzitter van de VNG, doet deze uitspraak omdat ze een toename ziet van drank gebruik onder jongeren vanaf 12 jaar. Deze geluiden hoort ze ook van collega's uit andere gemeenten. 'Hier moet dringend wat aan gedaan worden' zegt ze.

De ministers Klink en Ter Horst (Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken) willen het in bezit hebben van alcohol bij deze pubers al strafbaar stellen. De VNG zegt dat ze openbare dronkenschap onder jongeren hierbij in te willen betrekken. Het komt steeds vaker voor dat jongeren thuis gaan indrinken en vervolgens de straat op gaan.

Via een wijziging is de (APV) Algemene Plaatselijke Verordening, moet het mogelijk worden om de jongeren van 12 - 16 jaar aan te pakken op dronken op straat zijn. De tweede kamer gaat zich buigen over deze zaak of dit aspect aangepakt kan worden.

In Nederland wordt veel gedaan aan de problematiek van drank gebruik onder jongeren. De politie en de verslavingszorg geven voorlichting op school en sinds kort krijgen jongeren bij wijze van proef voor dronkenschap een straf opgelegd bij Bureau Halt, een alternatieve straf voor strafrechtelijke vervolging.
Provincie:
Tag(s):