donderdag, 1. oktober 2009 - 22:17

Drouwenerzand, het eerste Aardkundige Monument van Drenthe

Drouwen

Het welbekende actieve stuifzandgebied Drouwenerzand in Drouwen is donderdagmiddag officieel onthuld als het eerste Aardkundige Monument van Drenthe. Deze onthulling werd gedaan door gedeputeerde Tanja Klip-Martin van de provincie Drenthe en wethouder Jacob Bruintjes van de gemeente Borger- Odoorn. Zij waren in het gezelschap van Eric van der Bilt, directeur van Stichting Het Drentse Landschap, eigenaar en beheerder van het Drouwenerzand.

Het Drouwenerzand is één van de weinige actieve stuifzandgebieden in Nederland en ligt op de ook al bijzondere Hondsrug. Tanja Klip-Martin (VVD): “Wij vinden het belangrijk om onderdelen van het Drentse landschap die ons iets vertellen over de natuurlijke ontstaanswijze van het gebied, bijvoorbeeld door ijs wind en of water te beschermen. Zo willen wij een deel van de aardkundige geschiedenis ook voor toekomstige generaties veiligstellen.” Het Drouwenerzand heeft de eer om als eerste aardkundig monument onthuld te worden. Wethouder Jacob Bruintjes reageert met gepaste trots: “Het zand vormt een kenmerkend element in onze gemeente. Als iets zo dichtbij staat, lijkt het soms ‘gewoon’. Maar ik realiseer me wel dat het eigenlijk heel bijzonder is om zo’n rijke historische plek in je gemeente te hebben. Helemaal nu daaraan ook nog de status van aardkundig monument wordt verbonden.’’

Ook Eric van der Bilt, directeur van Stichting Het Drentse Landschap, is enthousiast. “Een dergelijk waardevol aardkundig fenomeen is voor veel maatschappelijke functies van betekenis: biodiversiteit, drinkwatervoorziening en recreatie. Het is geen toeval dat veel aardkundig waardevolle gebieden in handen zijn van terreinbeherende organisaties. Juist door hun conserverende inzet zijn ze bewaard gebleven.”

Het Drouwenerzand ontstond in het Saalien, zo’n 200.000 tot 130.000 jaar geleden toen de Hondsrug werd gevormd. Nog steeds is het een actief stuifzandgebied, wat inhoudt dat er veel open plekken zijn die zo nu en dan kort begroeid zijn en dan weer verstuiven. Hierdoor ontstaat een afwisselend landschap van heide, mos en korstmos en kent het gebied een rijke flora en fauna. “Dit gebied is een pareltje in het landschap, een kroonjuweel dat gekoesterd moet worden, waarvan een breed publiek kan genieten en waarvoor door kennisoverdracht meer waardering zal ontstaan,” aldus gedeputeerde Klip-Martin in haar toespraak.
Provincie:
Tag(s):