zaterdag, 3. oktober 2009 - 11:26

Druk op DSB neemt toe

De spanningen rond de DSB Bank nemen toe. Eigenaar Dirk Scheringa houdt enkele malen per dag contact met toezichthouder De Nederlandsche Bank over de financiële situatie van DSB. Dit schrijft het AD vandaag.

Gisteren was het al de tweede dag dat de website van de bank nauwelijks te bereiken was voor klanten die geld wilden overschrijven. Inmiddels is commissaris Ed Nijpels opgestapt. Omdat Nijpels bestuursvoorzitter bij het pensioenfonds ABP is geworden, was hij al van plan zijn financiële nevenfuncties neer te leggen, maar hij zou wachten tot er een opvolger zou zijn.

Woordvoerder DSB Klaas Wilting ontkent in het AD de geruchten over een mogelijk vertrek van Dirk Scheringa bij zijn eigen bank en zegt dat Scheringa zijn personeel persoonlijk toespreekt en hen juist 'een hart onder de riem steekt'.

De DSB bank kreeg donderdag een zware klap toen Pieter Lakeman, voorzitter van de Stichting Hypotheekleed, spaarders opriep hun geld bij de bank op te halen.

Inmiddels namen klanten 65 miljoen euro van hun rekeningen op. Dat is ongeveer 1,5 procent van de spaartegoeden die de bank onder zich heeft. Wilting bestrijdt dat er 'massaal geld is weggehaald'. ,,De situatie is niet verontrustend.''

Maar Lakeman denkt dat nog veel meer spaarders hun geld bij de bank weghalen, zodra de site van de bank weer werkt. ,,Als de website nog een aantal dagen onbereikbaar blijkt en DSB vervolgens zegt: 'Hij is gerepareerd', dan trekken alle spaarders hun geld terug. Dan is al het vertrouwen weg.'' De bank reageert laconiek op die voorspelling. Wilting: ,,Uit de mond van Pieter Lakeman komen niet zo heel veel zinnige dingen.''

De Nederlandsche Bank stelt in een verklaring dat DSB voldoet aan de financiële veiligheidseisen.
Categorie:
Tag(s):