donderdag, 1. januari 2009 - 16:44

Drukke oudejaarsnacht: 36 vuurwerkslachtoffers en 52 aanhoudingen

Friesland

De Friese hulpdiensten hebben oudejaarsnacht haar handen vol gehad aan een groot aantal incidenten in de provincie. Bij de Meldkamer Fryslân kwamen maar liefst 277 meldingen binnen van onder andere vernielingen, mishandelingen, branden en brandjes. Door de Friese hulpdiensten zijn tijdens de jaarwisseling een groot aantal medewerkers ingezet, waarvan circa 300 medewerkers van de politie, 200 van de brandweer en 40 van de ambulancedienst.

Tijdens de oudejaarsnacht werden weer vele vernielingen aangericht aan vooral verkeersborden en ruiten van auto’s, woningen, winkels en bedrijven door het vele gebruik van zwaar, illegaal vuurwerk, zoals nitraat- en vlinderbommen en lawinepijlen.

Een flink aantal mensen raakte gewond door vuurwerk. Op de afdeling Spoedeisende Hulp van de vijf Friese ziekenhuizen werden in totaal 36 vuurwerkslachtoffers behandeld. De brandweer moest weer door de gehele provincie vele branden en brandjes blussen.

In totaal zijn tijdens jaarwisseling door de politie 52 aanhoudingen verricht voor onder andere vernieling, mishandeling, bezit illegaal vuurwerk en het hinderen van de hulpdiensten. De aanhoudingen betroffen veelal mensen, die in meer of mindere mate onder invloed van alcohol of mogelijke andere middelen verkeerden.

Alleen in Drachten, Ferwert, Burdaard en Blije moest de politie ingrijpen om groepen mensen te verwijderen om de hulpdiensten, zoals de brandweer, het werk mogelijk te maken. In Burdaard en Blije moest de Mobiele Eenheid er zelfs aan te pas komen om de orde op straat te herstellen. In beide plaatsen werden charges uitgevoerd, waarna de brandweer kon beginnen met blussen van enkele brandjes. Tijdens de ongeregeldheden in Blije werden er door politie 18 verdachten aangehouden.

De politie zegt de komende periode veel menskracht en energie te stoppen in het afhandelen van alle aangiftes rond de jaarwisseling. Meer aanhoudingen zijn de komende dagen dan ook te verwachten.
Provincie:
Tag(s):