maandag, 19. oktober 2009 - 9:09

DSB officieel failliet

Wognum

De bank van Dirk Scheringa, de DSB Bank, is maandagmorgen door de rechtbank van Amsterdam officieel failliet verklaard.

Volgens de rechtbank is er alles aan gedaan om de bank als geheel voort te zetten, maar daarop is volgens de rechtbank nu geen uitzicht meer.

Een faillissement leek zondagavond al onafwendbaar. Zondagmiddag werd duidelijk dat een overname door een Amerikaanse investeerder niet doorging en zondagavond weigerde minister Bos de noodzakelijke 100 miljoen euro beschikbaar te stellen voor een reddingsplan waarbij spaarders deposito's zouden omzetten in aandelen. Ook De Nederlandse Bank (DNB) weigerde mee te werken.

Maar met de faillietverklaring is de zaak nog niet ten einde, want er komen nog verschillende onderzoeken naar de gang van de zaken rond de ondergang van de bank. Zo laat financiële waakhond AFM weten dat het onderzoek naar de praktijken van de bank doorgaat.

Inmiddels heeft minister Wouter Bos (Financiën) aangekondigd dat de AFM zelf ook onderwerp van onderzoek is, evenals de andere toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB) .

Bovendien zei Bos dat er onderzoek komt naar de rol van de bestuurders en oud-bestuurders van DSB. Dat onderzoek wordt dan weer uitgevoerd door toezichthouders AFM en DNB.

En de rijksrecherche doet onderzoek naar een mogelijk lek bij Financiën of de DNB waardoor de penibele situatie van DSB op straat kwam te liggen en mensen nog massaler hun geld weghaalden bij de bank dan al het geval was na de oproep daartoe van Pieter Lakeman.

Update

Directeur Dirk Scheringa zegt in een persconferentie dat de DSB bewust kapotgemaakt is en dat minister Bos en DNB uit waren op de ondergang van de DSB.

De bankdirecteur wil een parlementaire enquête naar de gang van zaken. Hij erkende overigens wel dat er dingen niet goed zijn gegaan bij DSB, maar dat de bank nu net op de goede weg was.
Provincie:
Tag(s):